luni, 28 octombrie 2013

Patul si obiecte improvizate in supravietuire

Patul: NU te întinde niciodată direct pe solul rece şi umed. La tropice patul trebuie ridicat de la sol, pentru a se putea ventila. În zonele reci încălzeşte patul, dirijând spre el căldura focului cu ajutorul unui reflector. Dacă solul este uscat, îngroapă câteva pietre încinse în foc sub un strat subţire de pământ şi culcă-te deasupra lor.

Patul cu cadre în formă de A: înfige în sol două perechi de araci sau bastoane înclinate unul spre celălalt. Între cele două perechi de cadre, distanţa să fie mai mare decât înălţimea ta . Leagă împreună capetele beţelor din fiecare pereche. Dacă solul este tare, s-ar putea să fie nevoie de nişte grinzi transversale între picioarele A-ului şi între cele două cadre A, pentru rigidizare.


Confecţionează un manşon din (sac de) pânză sau plastic tare şi bagă în el două prăjini cu lungimea mai mare decât distanţa dintre cele două cadre A înfipte în pământ. Atenţie să nu fie materialul sau cusăturile slabe, căci cedează. Manşonul reţine prăjinile şi împiedică alunecarea lor la vale pe picioarele cadrelor A.

Un pat bun se poate confecţiona şi din crengi de brad, aşezate în mai multe straturi pe sol, în direcţii alternativ opuse.

Patul tip scară: cadrele în formă de A şi cele două prăjini longitudinale se montează ca şi la patul dinainte, dar acum pe cele două prăjini se prind traverse făcute din crengi zdravene, elastice de brad. Toate componentele trebuie bine legate între ele. Peste scară se pune un strat de frunze, ferigi sau cetină.

Scaune: NU te aşeza niciodată direct pe solul umed. Confecţionează scaune din trunchiuri de copac, buturugi, capre din lemne legate între ele.

Scară: leagă bine traversele de două prăjini puţin neparalele, ca să împiedice alunecarea traverselor în jos.

Targa, sania pentru transportul bagajelor: se confecţionează la fel ca o scară; dar se adaugă şi contravântuiri pentru rigidizare. Preferabil ca prăjinile să fie elastice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu