marți, 4 octombrie 2011

...Transalpina

  Dacă vreţi să vă plimbaţi printre nori într-una dintre zilele mai însorite de toamnă, poate că ar trebui să vă urcaţi pe bicicletă sau în maşină şi s-o porniţi pe  Transalpina, şoseaua cea mai înaltă din ţară (2145 m) care străbate Munţii Parângului de la nord la sud. Drumul a fost tăiat printre munţi de romanii care îşi croiau calea către Sarmisegetuza, a fost reconstruit de regele Carol al ||- lea, iar de curând a fost şi asfaltat. Priveliştea este seducătoare: piscuri care se pierd albăstrui în zare, păşuni alpine, prăpastii şi mai ales curbe încâlcite care fac sângele să clocotească în vine. Pe de altă parte, poate că n-o să regăsiţi atmosfera idilică pe care o ai pe drumuri asemănătoare ce străbat Alpiifrancezi sau elveţieni. E îngrămădeală, e gălăgie, iar mulţimile care admiră peisajul uită să-şi şteargă urmele trecerii lor prin munţi. Reveria ta idilică ruptă parcă dintr-un cântec de Pasărea Colibri, e măcelărită adesea de vreun şofer neglijent care taie curba şi-ţi chinuie urechile cu vreun claxon grosolan. Întotdeauna m-am întrebat de ce peisajele acestea nu pot să-i facă pe unii să înţeleagă cât de fragilă este natura şi măcar să-şi strângă cutiile de bere şi resturile de mâncare. Dacă nu ştim să iubim şi să protejăm patrimoniul nostru şi nu ştim să ne respectăm între noi, nu vom fi niciodată auziţi şi respectaţi de ceilalţi. Poate că porţile noastre către nori şi aici fac referinţă la mult visata Europă occidentală ni le închidem chiar noi când călcăm în picioare florile şi le tăiem curbele celorlalţi. O simplă călătorie pe Transalpina spune atât de multe despre devenirea naţiei româneşti...şi e atât de trist mai ales când ai sub ochi un peisaj de o asemenea bucolică măreţie.

11 comentarii:

  1. Cu bicicleta? Asta-i etapa de Turul Frantei!!

    RăspundețiȘtergere
  2. E mai tare decat Transfagaraseanul.
    Un tur ciclist sau o clasica intr-o asemenea locatie e mult mai eficienta decat oricare din promovarile (publicitare)turistice.

    RăspundețiȘtergere
  3. 1. Sunt impresionata de turul ciclist. :)
    2. Am avut doua ocazii anul acesta sa vad Transalpina. Prima a fost in Turul Tarii, insa am ales Transfagarasanul din motive obiective (mai cunoscut, mai aproape de unde eram, etc). A doua ocazie a fost weekendul asta, cand cu Ravasitul Oilor - de care voi povesti pe blog - si de data asta am zis ca e inchis in perioada asta. Stii ceva in acest sens?

    On-topic, in sfarsit: imi place foarte mult descrierea ta, si sunt de acord cu tine in privinta lipsei de respect pentru natura. Cred ca am o idee despre cum e (am inteles ca e mai "salbatic" decat Transfag.), si nu pot sa spun decat ca e impresionant si ar trebui sa ne faca sa ne gandim cat de mici suntem, si cat de fragili, si poate-poate sa realizam ca ar trebui sa fim mai recunoscatori si mai atenti.

    RăspundețiȘtergere
  4. Amiuta:
    Chiar daca nu a fost data in folosinta in mod oficial, pe Transalpina se circula bine. Lucrarea este finalizata in proportie de 90%. Mai sunt de facut ziduri de sprijin, completari la acostamente, podete. Oficial va fi inaugurata in vara lu'2012.

    Pe Transfagarasan din cate mai stiu eu se circula pana pe 31 octombrie !

    RăspundețiȘtergere
  5. Daca nu ma însel, una din cele mai dure si "înalte" etape din Tur este Alpes d'Huez, care e pe la 1800 m. Deci aici ar fi de-a dreptul criminal.
    Sunt de acord cu Amiuta, scrii foarte frumos. Mai ales când e vorba de natura si de... mâncare. Ce mai, poti sa te însori!

    RăspundețiȘtergere
  6. @ Dan: de acord cu tine :)
    Cu cat te apropi mai mult de varf aerul este tot mai rarefiat. Pentru asta trebuie un antrenament special efectuat la altitudine.
    Antrenamentul la altitudine genereaza o cantitate mai mare de celule rosii. Numarul mare de celule rosii din sange ajuta la oxigenarea muschilor.
    Daca ai o cantitate mai mare de globule rosii in sange urcarea va fi mai usoara.
    Lance Armstrong se antrena la inaltime pentru o cantitate mai mare de celule rosii.
    ...

    RăspundețiȘtergere
  7. Cateva imagini proaspete aici:
    http://lucian-bacau.blogspot.com/2011/09/recomandari-pentru-final-de-septembrie.html

    RăspundețiȘtergere
  8. Pai si pe mine ma bate gandul chiar din toamna asta. Treaba cu salbaticia va tine putin, ca e promovata puternic si cocalarii nu vor ezita sa faca un gratar la cea mai mare altitudine la care pot ei ajunge sa-si faca poze cu lantul de haur.

    RăspundețiȘtergere
  9. Stii ca eu pana acum nu am auzit de soseaua asta? Sunt multe locuri in tara asta de care habar n-am.

    RăspundețiȘtergere
  10. @ andreea :...nu pot sa cred asa ceva !!
    Pentru media e mai important divortul lui Truica sau al columbenilor...

    RăspundețiȘtergere
  11. Deci sa inteleg ca ai fost cu bicicleta! Uau! Asa da , ai avut posibilitatea sa vezi frumusetea muntelui din plin...

    RăspundețiȘtergere