marți, 27 septembrie 2011

Prostia nu se pedepseste !


Uneori intalnesti in jurul tau atata prostie ca ajungi sa te ingrozesti si incepi sa cauti un refugiu.
Daca te uiti la televizor, vezi prostia omeneasca in direct, daca mergi pe strada, si mai multa prostie, daca te duci la lucru, primii care te intampina sunt cei care te enerveaza prin prostia lor. Am inceput sa cred ca la fel cum exista atmosfera, hidrosfera etc. asa exista si “PROSTOSFERA” :D care se manifesta liber, neconditionat.
Prostia se intalneste in stare pura in mintile oamenilor, iar personalitatile acestora dau o nuanta personala prostiei.
Din punctul meu de vedere, prostia este cea pe care o intalnim cel mai des si de la ea pornesc si alte caracteristici umane si totusi barbare, care se bat cap in cap cu bunul simt si cultura. Cum spunea si Emil Cioran: “Prostia este o suferinta nedureroasa a inteligentei.”
Cand ai ocazia de a lua contact cu prostia in diferite circumstante, mai mult de o zi pe saptamana, cu siguranta incepi sa-ti ridici semne de intrebare: Cum de lumea mai are si oameni destepti? Cum se pot tine aceste persoane departe de prostie? Mai exista inteligenta si rafinament sau acestea reprezinta doar ambalajul in care se ascunde un continut cu totul si cu totul diferit? Pentru ultima intrebare, raspunsul este unul cert: Prostia si badarania nu rezista mult ascunse pentru ca au cea mai mare capacitate de a se dezvolta intr-un timp relativ scurt, si la un moment dat ajung sa dea pe dinafara.
Oricum, cand ajungi sa iti pui astfel de intrebari, deja dai dovada de inteligenta. De ce spun acest lucru? Ei, bine, pentru ca cea mai marunta dovada de inteligenta a unui om este aceea de a-si pune intrebari si de a pune intrebari! Majoritatea conjuncturilor cotidiene iti dau ocazia de a-ti ridica semne de intrebare, chiar banale.
Prostia nu se observa la fel de bine cand analizezi o singura persoana, in mod individual. Prostia “cauta” colectivitati, sau cum am spus mai devreme, cauta “PROSTOSFERA” in care se poate manifesta nestanjenita in mijlocul celor care o primesc. Nu e tot una sa vezi prostia unui singur om sau a mai multor oameni. Cand intr-un grup, fie el si mai restrans, domina prostia, poti sa incepi sa scrii o carte despre ceea ce “membri” debiteaza. Ar fi o lume mai vesela! :)
Ceea ce este indignant este faptul ca prostia nu este sanctionata de lege pentru ca nu este o trasatura care depinde de om. Probabil ati auzit candva expresia: “Esti mai prost decat prevede legea!”. Care lege, dragi cititori? :D
PROSTIA NU SE PEDEPSESTE, DAR SE INMULTESTE! Este trist. Din ce in ce mai trist!

8 comentarii:

  1. Am ajuns si eu la concluzia ca suntem inconjurati de prosti, si ne "ataca" din toate partile. Dupa o perioada in care m-am agitat, fara succes - pentru ca nici nu puteam sa-i evit, nici sa-i suport, nici sa-i "aduc pe calea cea buna", am reusit sa le blochez influenta. Chiar daca vorbim de oameni cu care intram in contact in mod obligatoriu (la serviciu, de ex) am remarcat ca pot sa limitez dicutiile si in general interactiunile, si pot sa nu-i las sa ma afecteze. Totusi, din cand in cand, imi vine si mie sa scriu cate un articol ca al tau, sa ma mai defulez. :P

    RăspundețiȘtergere
  2. Prostia este peste tot. Si din pacate ia proportii din ce in ce mai mari. "Mi-e teama " de ce o sa urmeze. Parca ii si vad ca vor deveni majoritari.:(

    RăspundețiȘtergere
  3. Pai daca s-ar pedepsi prin lege prostia, ar trebui sa construiasca statul orase intregi care sa contina numai penitenciare.
    Mai nasol e ca asa ajung unii ce initial fac pe prostii, si raman prosti.

    RăspundețiȘtergere
  4. Inteligenta e constanta, populatia e in crestere!

    RăspundețiȘtergere
  5. cica daca prostia ar durea, ar fi pline spitalele. ;)

    RăspundețiȘtergere
  6. Pana la urma, ce este prostia? Asta inseamna ca am un minim de inteligenta, nu? :)))

    RăspundețiȘtergere
  7. Si eu m-am enervat o data la serviciu, cand aveam cam 25 de ani, (in curand fac 31), de prostia unor clienti. Am avut noroc insa de un sef competent si etic care a fost ingaduitor in sens educativ cu mine si m-a invatat sa devin mai tolerant. O data cu toleranta fata de prostie mi-au crescut si eficienta si sper ca si eficacitatea la locul de munca.

    RăspundețiȘtergere
  8. Prostul are un mare avantaj fata de omul deștept:

    Este întotdeauna mulțumit de el însuși.

    RăspundețiȘtergere