Una dintre cele mai grave greseli pe care le poate face un om in viata este sa-si foloseasca inteligenta dezvoltand idei care pleaca de la o premisa falsa.
Inca din copilarie preluam de la cei din jur idei, pe care ni le insusim, iar ele au tendinta sa devina idei fixe care ne influenteaza viata.
Partea problematica este ca odata ce ne-a intrat in cap o idee, mai ales daca s-a petrecut fara voia noastra (influentati fiind de cei din jur), vom avea tendinta sa ne aparam credintele si sa gasim argumente in favoarea lor (termenul stiintific este disonanta cognitiva).
Ne aparam ideile care au aparut in mintea noastra si, de fiecare data cand cineva li se opune, cautam noi si noi argumente prin care sa ne intarim pozitia... fara sa ne mai intrebam de ce gandim ceea ce gandim sau cum am ajuns noi la acea concluzie.
O minte deschisa inseamna sa ai capacitatea sa poti sa pui sub semnul intrebarii toate ideile care sunt in mintea ta si sa fii atent daca nu cumva realitatea sau constiinta ta proprie le contrazice. Altfel, risti sa traiesti o viata influentat fiind de ideile pe care le-ai preluat de la cei din jur si pe care le aperi cu atata fervoare, desi ele nu-ti apartin.
Nu-ti fie teama sa pui sub semnul intrebarii ceea ce stii si stai mereu cu ochii deschisi ca sa vezi daca nu cumva realitatea sau sinele tau interior contrazice ceea ce ai preluat, fara voia ta, de la cei din jur.
sursa: Ursula Yvonne Sandner
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu