miercuri, 29 ianuarie 2014

P.I.B-ul masoara calitatea vietii?

Sunt inca dezacorduri si controverse asupra acestei teme. Totusi p.i.b-ul ramane pana acum, ca un instrument susceptibil de a permite o masurare corecta a bunastarii.
Este astfel general acceptat ca o crestere a p.i.b-ului corespunde unui nivel de viata materiala mai ridicat intr-o tara, instrumentul principal de masurare fiind p.i.b.-ul pe cap de locuitor.
Exista controverse privind capacitatea p.i.b-ului de a masura calitatea vietii intr-o anume tara.
P.I.B-ul din punct de vedere al cererii deschide o alta perspectiva si contribuie in mod determinant la elaborarea decizieie politice la nivel macroeconomic.
O asemenea perspectiva vine sa raspunda la intrebarea fundamentala in orice economie sanatoasa: Cine cumpara productia?
Cu alte cuvinte cine cere si cine cheltuieste pentru a cumpara "productia de bunuri si servicii" deci p.i.b-ul.
Raspunsul este evident-cererea, in cazul p.i.b.fiind vorba de cerere agregata.
Cererea agregata are patru componente:
1. cererea din partea populatiei sau consumul familial sau cheltuielile de consum
2. cheltuielile din partea populatiei, atat al firmelor, cat si ale populatiei...Si, complectez aici faptul ca in Romania nimeni nu a acordat ajutor investitional populatiei...Nu numai firmele investesc ci si populatia...
3. cumparaturi guvernamentale de bunuri si servicii
4. cererea externa...binecunoscutele exporturi.

In incheiere subliniez faptul ca una din cele mai grave greseli care s-a facut si se face, este aceea de a considera cheltuielile pentru invatamant, cheltuieli" administrative", si, nu cheltuieli de capital. Nu este vorba aici de partea din p.i.b destinata invatamantului.
In numeroase tari(mai putin Romania) s-a inteles corect si mai de mult acest lucru. Robert Eissner( de la Northwestern University) este autorul asa numitului T.I.S.A (Total Income Systems of Accounts), in care definirea investitiei se prezinta in acceptia generala, data mai sus, educatia fiind insa o componenta majora.
Acest model a influentat demersurile bugetare in mai multe tari occidentale.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu