Scena de mai sus a fost surprinsă de fotoreporteri în satul Bule Duba din Etiopia.
Neavând de ales, băieţelul bea apă din balta creată la marginea localităţii. Seceta prelungită, lipsa rezervelor de apă şi diminuarea suprafeţelor de păşunat au declanşat la începutul anului 2009 un conflict între somalezi şi etiopieni, în urma căruia au murit sute de persoane.
La noi dintr-o criza in alta criza !
Avertismentele specialistilor privind pericolul crizei alimentare, lansate inca dinainte de crah-ul financiar din 2008, incep sa se confirme. Recoltele agricole sub asteptari din 2010, cresterea cererii din China si India si problemele din Rusia, asociate cu reorientarea unei parti din culturi catre productia de biodiesel si, bineinteles, interesul fondurilor speculative, au facut ca preturile sa creasca spectaculos in 2010 si continua in 2011.
In fata acestei situatii, Romania este practic descoperita. In conditiile in care agricultura romaneasca este la pamant, milioane de hectare sunt nelucrate, iar cea mai mare parte din agricultori lucreaza in ferme de subzistenta, am ajuns sa importam 70% din alimente.
Dar guvernanti n-au stiut,fireste !!!
Guvernantii au iesit din criza, ai uitat? Posibil ei sa nici nu fi fost in criza...asta.
RăspundețiȘtergereImaginea...mi-a dat frisoane. Stiu si eu niste povesti din Congo, totusi n-as vrea sa ne raportam numai la faptul ca poate fi mai rau, si sa zicem mersi, ca nu e. Unii gestioneaza mai bine criza, iar romanul cum e si foarte 'antrenat' nu sufera atat de tare ca in tara lui.
sophie ,
RăspundețiȘtergereImaginea ...da frisoane .
cu Africa mereu a fost la fel, si ne-a durut in paispe. Acuma a venit si la noi, si am inceput sa ne vaitam. Am putea sa facem agricultura dar nu vrem, nu stim sau nu suntem lasati.
RăspundețiȘtergere"Dar guvernanti n-au stiut,fireste !!!" Crrezi ca acuma stiu? Sau chiar daca au ceva habar, ignora cu desavarsire!
RăspundețiȘtergereloopoo,
RăspundețiȘtergereAgricultura romaneasca ar putea hrani 80 de milioane de suflete ,si este stiut acest potential,dar cred ca sunt interese mari care tin in faliment tot ce este legat de fermierul roman.
Cum iti explici ca:Fermieri italieni, danezi, francezi, germani sau olandezi cultivă sute de mii de hectare din suprafaţa agricolă a României si ei au profit.
Lumi,
RăspundețiȘtergereStiu,dar sunt preocupati cu castigarea alegerilor,mentinerea la putere si prosperitatea afacerile lor si a celor din jurul lor.
pacat, pacat ca avem atata pamant care sta liber in loc sa se bage bani in agricultura si sa nu mai importam mai toate alimentele, pacat!
RăspundețiȘtergerepe la noi, daca scapi o samanta din buzunar, si te intorci dupa o luna, acolo a crescut ceva. Dar nu stim sa valorificam ce ne-a lasat Dumnezeu, si asta nu-i bine. Va veni vremea cand, daca va fi o criza alimentara mondiala, sa ne cultivam singuri un lot de pamant pentru a ne putea hrani.
RăspundețiȘtergereroscata ,
RăspundețiȘtergereDumnezeu iti da dar nu iti baga in traista.Asta inseamna ca oportunitati exista , dar trebuie sa faca si guvernanti ceva( cat fac celelalte guverne din U.E) pentru a beneficia de aceste bunuri.
loopoo,
RăspundețiȘtergereSunt proprietar de terenuri agricole si stiu cat de roditor e pamantul ,dar fara subventie atat cat au si ceilalti competitori din piata ,nu esti eficient,nu ai profit.
Pai subventia e cheia! atata timp cat statul ne vinde fara rusine celor din exterior care au interes sa-si vanda marfa, nu vom ajunge niciodata la vinelul Frantel, Olandei sau Poloniei, Greciei, Turciei in agricultura, si vom cumpara mereu de la acestia mai scump si mai prost.
RăspundețiȘtergereloopoo,
RăspundețiȘtergereSubventie + sistemul de irigatii ,statul este dator sa-l construiasca ,pentru ca a contribuit la distrugerea lui ,atat cat era el in "89.
Si ar mai fi o problema in care tot statul ,prin garda financiara ,trebuie sa se implice,samsari de cereale ,etc.
Daca stau sa ma gandesc, alimentele si benzina au avut cele mai mari si mai accelerate cresteri de preturi. Nu cred sa ma fi socat preturile la detergenti, cosmetice sau haine...diferentele nu mi s-au parut semnificative. In schimb la alimente, cresc preturile macar o data pe luna...lactatele, branzeturile mi s-au parut mai scumpe de la o luna la alta, nu cu mult dar tot scumpire se cheama. Si asta in conditiile in care putinii tarani care mai au vaci ajung sa dea laptele la porci. La potentialul nostru agricol, n-ar trebui sa existe criza. Si nici importuri de alimente care s-ar putea foarte usor produce si la noi. Noi ar trebui sa exportam. Insa agricultura e cu un picior in groapa, gata sa il coboare si pe celalalt. Faramitarea loturilor nu a avut efecte benefice. Oamenii nu au cu ce sau nu vor sa mai lucreze pamantul. Unii nu mai pot. Tineretul nu mai e interesat de agricultura...Iar guvernantii nu ca n-au stiut, ci nu le-a pasat.
RăspundețiȘtergereandreea toma ,
RăspundețiȘtergerePentru faramitarea loturilor de teren exista solutia concesiuni.