marți, 5 aprilie 2011

A face un bine...

  A face un lucru bun inseamna din start sa nu mai fii tu prioritar. Inseamna ca tu sa sacrifici timp, emotii si chiar sanatate cu simplul scop de a realiza ceva pozitiv . Cand tu faci un bine , de cele mai multe ori nu exista cineva care sa iti ia locul in ce priveste siguranta ta. Esti vulnerabil. E ca si cum ai incasa un glont pentru  altul. De asta si lucrurile bune cer pasiune si devotament pentru dreptate , adevar si iubire.In ce priveste omul care face un lucru rau, trebuie precizat ca nu trebuie sa il privim doar ca pe cel care nu face un lucru bun. Inainte de toate , pe langa faptul ca indreapta gloante spre unii, are si puterea nemiloasa de a te convinge sa vrei sa fii gazda lor.
  A face un lucru rau inseamna sa ramai la stadiul de primitiv. Nimic mai simplu. A face bine inseamna sa imprumuti stadiul acesta altora si sa incerci apoi sa te faci disparut.

23 de comentarii:

  1. As zice ca exista si categoria care crede ca face un bine si se comporta aa cum ai descris tu mai sus , in schimb actiunile sale benefice fac rau in alte parti....adica te dedici pentru bine in detrimentrul la altceva sau altcuiva....
    Oricum , in acceptiunea mea , vorba ce spune ca e usor sa faci un rau si greu a faci un bine , mi se pare justificata si intotdeauna oamenii isi vor aminti de raul facut si niciodata nu vor retine binele.
    Cam atat,pe scurt....nu cred ca subiectul intra in categoria rezumatelor....

    RăspundețiȘtergere
  2. Merita oare pentru cineva sa te chinui sa ii faci rau? De ce sa consumi energie aiurea?
    Dar oare merita sa faci bine? Daca faci bine cui nu trebuie?

    RăspundețiȘtergere
  3. Ioana ,
    Sigur nu se merita sa te chinui sa faci rau,asa gandesc eu ,dar altii poate ca nu gandesc asa!
    Trebuie sa ne uitam bine in jurul nostru... iar daca nu poti sa faci bine abtine`te sa nu faci rau!

    RăspundețiȘtergere
  4. Un bine făcut întotdeauna îţi va aduce un bine. Dacă iniţial crezi că nu ai interes, poate mai târziu îl vei găsi :) Personal, încerc să nu mă aştept la recunoştinţă din partea celor pe care i-am ajutat de-a lungul timpului. Nu mereu reuşesc şi mă mai supăr când nici măcar un mulţumesc nu primesc în schimb. Dar bucuria pe care mi-o da cineva care se arată recunoscător fără ca eu să fi sperat măcar asta e mai preţioasă decât multe alte satisfacţii.

    Sunteţi de acord cu mine sau ba?

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu zic ca nu exista bine si rau. Daca faci cuiva un bine, acesta poate fi un rau intr-un viitor oarecare si invers.

    Privit din interior, orice actiune pe care o face un om are ca scop propriul sau ego: fie ca ii foloseste in mod direct, fie ca asa crede el ca e bine si atunci este multumit de el insusi, fie ca isi castiga un loc in Rai sau in societate...

    RăspundețiȘtergere
  6. A face bine implica mai multe eforturi decat a face rau...e asa de usor sa faci rau, cu sau fara intentie. Insa nu intotdeauna facerea asta de bine iti aduce bine...desigur ca de multe ori nu asteptam neaparat sa ni se recunoasca meritele, insa in unele cazuri binele iti poate fi rasplatit prin rau...si atunci ai fi preferat ca binele facut sa fi ramas fara niciun raspuns.

    RăspundețiȘtergere
  7. A face un bine cuiva te face pe tine in primul rand mai fericit si mai binedispus, chiar daca merita sau nu sa faci acel bine!

    RăspundețiȘtergere
  8. Bianca ,

    Da !Cu KEVIN SPACEY...Profesorul Simonet, le dă o temă elevilor din clasă, să scrie cum văd şi cum vor ei să schimbe lumea. .Trevor primeste o tema pentru acasa care consta in gasirea unei idei pentru imbunatatirea intregii omeniri. Astfel, el vine cu ideea de a face trei fapte bune altcuiva, ca acea persoana, la randul ei sa "dea mai departe", continuand in acest mod. Ceea ce pare a fi intial un esec, este de fapt un succes total ale carui efecte nu se vad imediat.

    RăspundețiȘtergere
  9. Europenii isi gandesc comportamentul in termeni de bine si rau. ... care spune ca exista un Bine Universal, asadar orice om este capabil sa faca un bine. ...

    RăspundețiȘtergere
  10. Pornind de la ideea ca fara bine nu ar exista rau si ca fara rau nu ar exista bine am zis ca daca nu ar exista nici bine nici rau atunci totul ar fi normal. Dar daca nu ar exista bine si rau, normal si anormal... Atunci cum ar fi ?

    RăspundețiȘtergere
  11. alexasport,

    In principiu, nu putem trai fara o unitate de masura, fara a compara ceva cu altceva. Nu cred ca am putea trai fara nimic, pana la urma. Sau cel putin, asa a fost invatat creierul nostru de cand exista oameni pe pamant. Practic, daca nu ar exista cele mentionate de tine, ar lipsi poate cel mai important lucru: logica!

    RăspundețiȘtergere
  12. Eu zic ca trebuie sa existe o balanta, sa faci un bine e foarte bine dar pana unde se merge? Exista o limita si aici. Sa faci un rau? E simplu sa faci un rau, dar daca poti sa ignori aceasta si sa treci peste, atunci e si mai bine!

    RăspundețiȘtergere
  13. @ Lumi,
    Sa ignori poti, cu multa vointa si daca iti reamintesti MEREU motivele pentru care merita sa ignori...

    RăspundețiȘtergere
  14. Sa faci bine presupune amunite riscuri, anumite sacrificii ce trebuie facute. Sa faci rau e simplu, iesi pe strada si dai una in cap primului trecator. Binele presupune mai multa stapanire de sine si, da, cel bun are un avans spiritual net superior celui rau.

    RăspundețiȘtergere
  15. Este atât de normal sa fii egoist în ziua de azi încât daca esti altruist devii suspect.

    RăspundețiȘtergere
  16. @ Dan,
    La asta nu ma gandisem...ca poti deveni suspect.

    RăspundețiȘtergere
  17. Tocmai ce-am pomenit si eu de altruism.
    Am citit intr-o carte ca raul ar fi fost definit drept folosirea puterii pt a distruge dezvoltarea spirituala a celorlalti in scopul apararii si pastrarii propriului sine bolnav. Si asta prin gasirea unei 'victime' nu intre cei puternici, ci intre cei slabi. Pentru ca cei rai cauta sa domine. Deci...Cati rai, tot atatia slabi, nu?
    Am scris si eu candva despre bine si despre rau, daca esti curios.
    http://alegereasophiei.blogspot.com/2011/01/originile-binelui-si-raului-intrebari.html

    RăspundețiȘtergere
  18. Am o rugaminte, sa ma treci in acest blogroll, daca se poate. Adica, prefer aici, se pliaza mai bine pe interesul meu.

    RăspundețiȘtergere
  19. Comentariul de aici se leaga de cel de la sophie, de aceea suna aproape la fel. Mi s-a întâmplat sa devin suspect facând un bine: "oare ce urmareste?". Am scris despre asta aici:
    http://danvaideanu.blogspot.com/2009/10/dupa-atata-mancare-putin-despre-omenie.html

    RăspundețiȘtergere
  20. sophie,
    s-a rezolvat cu blogroll....am cititi.

    Dan,
    l-am citit

    RăspundețiȘtergere
  21. Intr-adevar, de multe ori, intentiile bune au ajuns sa fie privite cu suspiciune. Increderea in ceilalti a scazut, tocmai din cauza raului facut de unii, noua sau altora. Incat am ajuns sa ni se para oarecum nefiresc sa ni se faca un bine. Parca ne-am astepta sa fim atacati din toate directiile.

    RăspundețiȘtergere
  22. Esti o persoana foarte altruista si ai o capacitate enorma de a-i ajuta pe cei din jurul tau. Te motiveaza puternic dorinta de a face bine si de a oferi o mana de ajutor celor ce au nevoie. Te simti implinit atunci cand ai ocazia de a spune cateva cuvinte frumoase sau chiar de a scoate din impas o persoana, avand tendinta de a te sacrifica pentru altii. Daca de multe ori iti este greu sa faci ceva pentru tine insuti, acest lucru nu este valabil atunci cand vine vorba de alte persoane, carora le acorzi ajutorul fara a sta pe ganduri. Atunci cand vrei sa-ti atingi un scop personal, iti va fi de un real folos sa formezi o echipa din mai multe persoane ce isi doresc acelasi lucru.

    RăspundețiȘtergere