vineri, 14 ianuarie 2011

Marco Pantani – ‘Piratul’ - un campion învins de droguri !

  Marco Pantani,13 ianuarie 1970-14 februarie 2004, putea deveni  cel mai bun, dar drogurile i-au schimbat viaţa. După ce a atins apogeul în anul 1998, câştigând atât Le Tour, cât şi Il Giro, cariera “Piratului” a început să o apuce pe căi greşite. În cele din urmă drogurile aveau să îi aduca sfârşitul. La doar o lună după ce împlinise 34 de ani, Marco a fost găsit mort în camera sa de hotel din Rimini. O supradoză a reuşit sa învingă un campion.
  Timp de şapte ani Pantani a fermecat o ţară înnebunită după ciclism, şi a adus satisfacţie milioanelor de fani care îl divinizau. În 1997 Pantani a parcurs înfricoşătorul Alpe’d’Huez mai rapid decât orice alt ciclist din istorie.În anul următor a caştigat Giro(Turul Italiei) si Tour de France.
  „Cel mai mare căţărător din istoria ciclismului”, spunea Lance Armstrong după moartea rivalului său.

                  "Îngerii devin  rar campioni, şi campionii sunt foarte rar îngeri ."

   Căţărătorii  nu sunt doar extraordinari prin abilitatea lor de a urca pe munte( Îngerii munţilor cum sunt cunoscuţi-) sunt diferiţi deoarece sunt atât de fragili si ciudaţi uneori.
    În  a 18 etapă a Turului Italiei, pe coborârea de pe Colle di Sampeyre, pe o ploaie măruntă, Pantani a căzut.  Stă în ploaie ghemuit şi plânge. Mulţimea din jurul lui strigă să se ridice, să urce  în şa.Să continue? Oare ce- o fi fost  în mintea lui?  Acum că era prăbuşit pe marginea drumului în cea mai mare cursă ciclistă a ţării lui, cu fanii urlând în jur ...să continue, dar era conştient că nu mai avea cum să câştige. La ce se gândea oare? Îngerii sunt diferiţi !
   Acest înger avea să le ofere fanilor un miracol.A urcat pe bicicletă şi a continuat.Nu pentru victorie, nu pentru un atac furios. A continuat atunci când înfrangerea era clară! Doar pentru a termina.Doar pentru că oamenii  asta îi cereau,să continue. A fost o căţărare despre care se va scrie  ani şi ani.A fost poate cea mai eroică căţărare a unui Om.A fost ultima  căţărare pe care Piratul a mai făcut-o ! 
                                                     

   Marco Pantini 

                                   

9 comentarii:

 1. Daca nu ar fi devenit dependent de droguri ,ar fi implinit 41 de ani !(13 ianuarie 1970)
  Felicitari ptr. articol.
  Cineva in campania ptr. europarlament sustinea legalizare consumului de droguri usoare, adica moartea alba !!! Nu cred ca a auzit in viata ei de Marco Pantani ! Nici ea si nici smecherimea locala portocalie,care o aplauda ...

  RăspundețiȘtergere
 2. @John
  Ce bine le vezi , din state !
  Te referi la activistul care rupea bilete la diso. utc-ului sau mai marele de la cass !!!

  RăspundețiȘtergere
 3. Citim !
  ...toti ca-s hoti !!!

  RăspundețiȘtergere
 4. Atacurile incredibile pe care le lansa atunci cand nimeni nu ii dadea o sansa, bandana de pirat si privirea melancolica au reusit sa cucereasca milioane de oameni din intreaga lume.

  Este o zi trista pentru cei care au trait emotiile curselor din acei ani!

  RăspundețiȘtergere
 5. Moga Claudiuianuarie 15, 2011

  Voi pedala mereu cu tine in gand si daca-n viata asta nu ne-am putut intalni fizic, sper macar in viata de apoi sa ne intalnim. Vei ramane mereu in inima mea!

  cu respect!

  RăspundețiȘtergere
 6. Deşi magazinele de vise au intrat în ilegalitate, produsele etnobotanice pe care le comercializau fac încă victime.
  Curiozitate, teribilism sau moda, gestul de a încerca o substanţă de care ai auzit că te face să te simţi „altfel” poate avea consecinţe grave. Există numeroase astfel de substanţe care apar peste noapte şi care nu sunt testate, astfel că efectul lor asupra organismului rămâne un mare semn de întrebare. În plus, multe dintre aceste substanţe reprezintă, la rândul lor, un amestec de alte droguri, în diferite concentraţii, astfel că persoane care au crezut că încearcă marijuana au fumat, de fapt, canabis.

  Iată un mit despre etnobotanice:

  - Drogurile uşoare sunt naturale, aşa că nu fac rău – FALS!

  Ideea că tot ce este natural face numai bine este greşită. Cele mai puternice otrăvuri se extrag din plante.

  RăspundețiȘtergere
 7. Mi-a placut de Pantani si, in '99 cand ma pregateam sa dau Bac-ul, urmaream cu sufletul la gura Il Giro, pe Eurosport, in comentariiile celor doi Radu, Naum si Banciu. Pantani a fost cel ce m-a facut sa-mi placa mult ciclismul, ca sport,(desi nici sa merg pe biclicleta nu stiu) dar acum prea putine lucruri ma fac sa ma mai uit la ciclism, poate doate frumoasele peisaje din transmisiile tv. Atunci cand Piratul era in vana, urmaream cursele numai pentru a-i tine pumnii. Pacat de el!

  RăspundețiȘtergere
 8. Nu exista cuvinte care sa exprime regretul pe care il simti cand un om care a demonstrat ca poate sa isi depaseasca limitele se lasa distrus pentru ca nu isi poate stapani dorintele. Pacat!
  Nu pot sa cred ca din acea fotografie ma priveste un om care avea mai putin de 34 de ani.

  RăspundețiȘtergere