joi, 27 ianuarie 2011

Pe 27 ianuarie 1945 a fost ocupat lagărul de concentrare de la Auschwitz (Polonia)

     Lagarul de la Auschwitz a luat fiinta in aprilie 1940, din ordinele lui Heinrich Himmler, seful a doua organizatii naziste -; garda nazista, cunoscuta sub numele de Schutzstaffel (SS) si politia secreta, Gestapo. Lagarul de la Auschwitz a fost ocupat initial de prizonieri politici polonezi. In 1941 a fost inceputa constructia lagarului Birkenau, cunoscut si sub numele de Auschwitz II, care, incepand cu august 1942, includea si o sectie pentru femei. Birkenau avea patru camere de gazare, care semanau cu dusuri, si patru cremetorii, folosite pentru a incinera cadavrele. Inca aproximativ 40 de lagare satelit au fost construite pe langa Auschwitz; acestea erau lagare de munca si au fost denumite Auschiwitz III. Primul a fost construit la Monowitz si in el se aflau cetateni polonezi care au fost evacuati din casele lor cu forta de catre nazisti.

    Complexul de la Auschwitz era locul unde genocidul era planificat stiintific si executat eficient. Nu au fost intocmite statistici prea exacte, dar se estimeaza ca numarul mortilor in lagar variaza intre 1,5 milioane pana la 4 milioane de oameni. Comandantul lagarului, Rudolf Höss, a recunoscut ca numarul minim al mortilor a fost de 2,5 milioane. Evreii au reprezentat majoritatea victimelor, cel putin o treime din numarul total de evrei ucisi de nazisti pe timpul razboiului (5-6 milioane de evrei), au pierit aici. Un numar important de polonezi, prizonieri sovietici de razboi si rommi  si-au gasit tot aici sfarsitul.

http://www.ipedia.ro/lagarul-auschwitz-855/

8 comentarii:

  1. În istorie ne vedem trecutul, prezentul si viitorul.

    RăspundețiȘtergere
  2. Lumini! Sîrmă ghimpată! Cărămidă roşie... închisă! Rînduri!Frig! Foame! Exterminare !!
    Cine uită istoria o va trăi din nou!

    RăspundețiȘtergere
  3. Istoria este singurul laborator pe care îl avem pentru a testa consecintele gândirii....da nu imi mai amintesc cine spunea.

    RăspundețiȘtergere
  4. O realitate pe care nu doar ca nu trebuie sa o uitam, dar mai ales trebuie sa o cunoastem bine.
    Tacerea inseamna nerecunoastere, nerecunoasterea inseamna continuarea ofensei.
    Asta inseamna ca nu recunosti oroarea si exista posibilitatea sa o repeti.

    RăspundețiȘtergere
  5. http://www.eurozine.com/articles/2009-09-03-snyder-ro.html

    RăspundețiȘtergere
  6. Succesul obținut de partidul nazist la alegerile din vara lui 1932, după care au format cel mai mare grup parlamentar în reichstag după grupul social-democrat .În scurt timp naziștii au preluat toate funcțiile de conducere, atât în parlamentul central (reichstag) și cele regionale, cât și în economie.

    RăspundețiȘtergere
  7. @S.Rodica
    Nu poţi acţiona schimband trecutul, dar poţi îmbunăţăţi prezentul, pentru ca viitorul să fie lipsit de regrete.
    @Bobitza
    Dupa declansarea Marii Depresiuni din 1929 ,partidul nazist, a crescut de la 2,6% la alegerile din 1928 la peste 18% in septembrie 1930. In 1932, Hitler s-a confruntat cu Hindenburg la alegerile prezidentiale, obtinand 36,8% din voturi in al doilea tur de scrutin.

    RăspundețiȘtergere