Pe 24 ianuarie se împlinesc 152 de ani de la Unirea Principatelor Române Moldova şi Muntenia. Una dintre personalităţile care au contribuit în mod determinant la realizarea acestui mare act istoric, a fost Mihail Kogălniceanu. Secolul al XIX-lea a fost marcat de personalitatea proeminentă şi plurivalentă a lui Mihail Kogălniceanu.
Nicolae Iorga îl numea „cea mai mare minte în epoca de regenerare a poporului său", iar A.D. Xenopol l-a desemnat drept „una din acele naturi alese, ce cu greu încap câte două alături într-un veac; pentru care timpul cât l-a trăit a fost prea scurt, şi spaţiul în care i-a fost învoit să se mişte prea neîncăpător, spre a dezvolta uriaşa putere a concepţiilor, cugetărilor şi năzuinţelor lui".
În timpul războiului din Crimeea (1853-1856), când se profila o nouă ordine politică în sud-estul Europei, Mihail Kogălniceanu s-a situat între fruntaşii mişcării unioniste româneşti. În octombrie 1855, a întemeiat ziarul „Steaua Dunării", a fost printre iniţiatorii constituirii Societăţii „Unirea", a figurat printre membrii deosebit de activi ai Comitetului Central al Unirii din Iaşi, creat la 7 februarie 1857. Comentând, peste câţiva ani, activitatea unioniştilor moldoveni în perioada Adunărilor ad-hoc, Kogălniceanu declara următoarele în Adunarea Moldovei: "Cine a fost în capul mişcarii? A fost Comitetul Unirii din Iaşi compus din vreo 10 membri, din care am fost şi eu unul. Ţara ştie cât a lucrat acest comitet"
Chiar crezi ca lumea interlopa ,scuze ,partidul democrat si un pic liberal ,stie de Kogalniceanu,de razboiul din Crimeea.
RăspundețiȘtergereCe "manelist" o fi fost si asta? Crimeea o fi avînd buget ? si câtâ îi ?
Mamaaa cate fluieraturi a incasat base.
RăspundețiȘtergere"Cine a semanat dezbinare culege fluieraturi si injuraturi..."
IN 1862:Are loc deschiderea primului Parlament unic al României la București. Domnitorul Al.I.Cuza proclamă în mod solemn, în fața Adunărilor Moldovei și Țării Românești, "Unirea definitivă a Principatelor", iar orașul București este proclamat capitala țării.
RăspundețiȘtergereLa 1 decembrie 1918 a fost ales prin sufragiu universal (alegători erau toţi cetăţenii români, bărbaţi, majori, femeile şi militarii neavând drept de vot)Primul Parlament de după Marea Unire. Acele alegeri s-au desfăşurat conform Constituţiei, aşa cum fusese ea modificată în 1917. Modificările au însemnat, printre altele, renunţarea la censul de avere.
1919 - Primul Parlament ales prin vot universal isi incepea activitatea.