luni, 24 ianuarie 2011

24 IANUARIE – ZIUA UNIRII PRINCIPATELOR





  Pe 24 ianuarie se împlinesc 152 de ani de la Unirea Principatelor Române Moldova şi Muntenia. Una dintre personalităţile care au contribuit în mod determinant la realizarea acestui mare act istoric, a fost Mihail Kogălniceanu. Secolul al XIX-lea  a fost marcat de personalitatea proeminentă şi plurivalentă a lui Mihail Kogălniceanu.
Nicolae Iorga îl numea „cea mai mare minte în epoca de regenerare a poporului său", iar A.D. Xenopol l-a desemnat drept „una din acele naturi alese, ce cu greu încap câte două alături într-un veac; pentru care timpul cât l-a trăit a fost prea scurt, şi spaţiul în care i-a fost învoit să se mişte prea neîncăpător, spre a dezvolta uriaşa putere a concepţiilor, cugetărilor şi năzuinţelor lui".
   În timpul războiului din Crimeea (1853-1856), când se profila o nouă ordine politică în sud-estul Europei, Mihail Kogălniceanu s-a situat între fruntaşii mişcării unioniste româneşti. În octombrie 1855, a întemeiat ziarul „Steaua Dunării", a fost printre iniţiatorii constituirii Societăţii „Unirea", a figurat printre membrii deosebit de activi ai Comitetului Central al Unirii din Iaşi, creat la 7 februarie 1857. Comentând, peste câţiva ani, activitatea unioniştilor moldoveni în perioada Adunărilor ad-hoc, Kogălniceanu declara următoarele în Adunarea Moldovei: "Cine a fost în capul mişcarii? A fost Comitetul Unirii din Iaşi compus din vreo 10 membri, din care am fost şi eu unul. Ţara ştie cât a lucrat acest comitet"

   Înzestrat cu o mare bogăţie de idei, alimentată print-un studiu neîncetat, în decursul întregii sale vieţi, M. Kogălniceanu a urmat o singură idee: înălţarea neamului său.




 

 


 

3 comentarii:

  1. Chiar crezi ca lumea interlopa ,scuze ,partidul democrat si un pic liberal ,stie de Kogalniceanu,de razboiul din Crimeea.
    Ce "manelist" o fi fost si asta? Crimeea o fi avînd buget ? si câtâ îi ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Mamaaa cate fluieraturi a incasat base.
    "Cine a semanat dezbinare culege fluieraturi si injuraturi..."

    RăspundețiȘtergere
  3. IN 1862:Are loc deschiderea primului Parlament unic al României la București. Domnitorul Al.I.Cuza proclamă în mod solemn, în fața Adunărilor Moldovei și Țării Românești, "Unirea definitivă a Principatelor", iar orașul București este proclamat capitala țării.



    La 1 decembrie 1918 a fost ales prin sufragiu universal (alegători erau toţi cetăţenii români, bărbaţi, majori, femeile şi militarii neavând drept de vot)Primul Parlament de după Marea Unire. Acele alegeri s-au desfăşurat conform Constituţiei, aşa cum fusese ea modificată în 1917. Modificările au însemnat, printre altele, renunţarea la censul de avere.

    1919 - Primul Parlament ales prin vot universal isi incepea activitatea.

    RăspundețiȘtergere