duminică, 6 septembrie 2015

A avea incredere in altii

Nu este necesar sa te focalizezi prea mult pe "a avea incredere" in alti oameni, ci cauta sa ai incredere in tine insuti, indiferent ce fac sau nu ceilalti.
Orice om va trai in acord cu sine insusi si isi va urma propriile sale interese. Si este normal sa fie asa. Ar fi o mare dovada de egoism din partea ta sa ii ceri unui alt om sa te puna pe tine pe primul plan, sa traiasca pentru tine sau pentru nevoile tale. Daca face asta, cat timp si cum isi doreste el, este perfect.
Insa nu-i cere altuia sa faca ceea ce vrei tu ca sa te simti tu bine, indiferent ce inseamna ce inseamna asta pentru el (compromis, sacrificiu...)

Lucrurile stau exact pe dos de cum ti-ai imaginat tu pana acum: nu este egoist cel care se are in vedere pe sine insusi si nevoile sale in primul rand, ci acela care ii cere altuia sa faca compromisuri, sacrificii, sa lase de la el, etc., ca sa satisfaca nevoile altcuiva.
Fiecare om este responsabil de sine insusi si ar trebui ca toti sa ne asumam responsabilitatea vietilor noastre si sa nu le cerem altora sa traiasca pentru noi si nevoile noastre. Repet, daca ei simt sa daruiasca, foarte bine. Insa atunci cand ii spui cuiva "esti egoist pentru ca nu faci ce vreau eu", "mi-ai inselat increderea - adica nu ai facut ceea ce ma asteptam eu sa faci" ... cine este de fapt cel egoist?!
Ai incredere in tine insuti si asta este tot ce conteaza. Nu esti o fiinta neajutorata care are nevoie de sustinere din exterior si de oameni "pe care sa se bazeze" si nici nu-ti face cinste ca, in vederea atingerii acestui scop, sa recurgi la manipulare sau santaj emotional.
Bazeaza-te pe tine insuti, ai incredere in tine si adu-ti aminte ca nimeni nu s-a nascut sa te faca pe tine fericit, la fel cum nici tu nu ai venit pe lume sa satisfaci asteptarile si nevoile altor oameni.

sursa : Ursula Yvonne Sandner

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu