joi, 27 noiembrie 2014

Cati incompetenti dau scolile romanesti?

Un articol de Oana Moraru . Merita citit:


"Se discuta de ani de zile despre cati incompetenti dau scolile romanesti pe banda. S-au gasit suficiente motive ca sa ne absolvim reciproc de raspundere - profesori nemotivati, finantari firave, saracie mare, multi necalificati la catedre.
Totusi cel mai grav lucru mi se pare altul. Si il spun ca un om care a lucrat de 20 de ani in medii scolare privilegiate, care au reusit sa minimalizeze riscurile de mai sus.
E vorba de elevul cu o inteligenta medie, sanatos fizic si mental, suficient de motivat si intelegator in legatura cu rolul lui la scoala. E vorba deci de copilul normal. De majoritatea copiilor nostri adica.
Acest copil normal se preda la un moment dat in scoala romaneasca, oricat de buna ar fi ea. Oboseste, se plictiseste, invata sa inghita lucruri nerelevante si sa isi accepte sila. Supravietuitorii sunt aceia care reusesc cumva sa se impace cu ideea ca o doza de chin e marca oricarei scolarizari.

Eu ii vad pe toti ca o multime de inotatori haotici, disperati sa isi tina capul la suprafata. Pe la clasa a IV-a cam incep sa se tulbure apele. Pentru copilul normal, lucrurile devin deja prea grele, cu atat mai grele cu cat profesorul din fata lui da si el la fel de disperat din brate. Mai rau e ca in mod normal, exista in fiecare clasa si 2-3 copii cu inteligenta peste medie, capabili sa reziste mai mult la maratonul academismului pretentios. Acestia culeg laudele, pe spinarea celor care invata cumva ca sunt deci inadecvati si insuficienti. Cam asa isi salveaza si profesorii reputatia. Cu diplomele acestei minoritati naturale.
Intre timp, media acestei tari oboseste de la 9-10 ani si pe urma ne miram ca nu ne merge bine".

Sursa: Oana Moraru- Helikon


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu