vineri, 31 octombrie 2014

Platforma Scoli Verzi

Cateva organizatii de mediu au lansat ieri un curs digital destinat educatiei ecologice in scolile din tara noastra. Acesta isi propune sa creasca interesul profesorilor pentru problemele de mediu si sa-i transforme pe elevi in viitori cetateni activi si responsabili. 

Sub numele: “Platforma Şcoli Verzi”, proiectul realizat de Asociatia Greenitiative, in parteneriat cu WWF-România si Asociatia Viitor Plus, este un manual educativ digital care se adreseaza tuturor profesorilor de gimnaziu interesati sa introduca in currriculum, la decizia scolii, un curs optional de educatie de mediu


La inceput, manualul digital va fi promovat de 100 de profesori din Bucuresti si alte cinci judete din tara: Brasov, Calarasi, Maramures, Suceava si Mehedinti Pana la finalizarea unei versiuni finale, 30 de scoli si, aproximativ 2.400 de elevi vor testa componentele kit-ului, care va fi ulterior imbunatatit pe baza feedback-ului primit.


Prin proiectul ”Platforma Scoli Verzi – Advocacy, eco-educatie si sustinere pentru scoli sustenabile”, cele trei organizatii partenere isi propun unirea eforturilor pentru a raspunde nevoii de a face din elevi viitori cetateni activi si bine informati.

Astfel, elevii vor putea să judece echilibrat situatii complexe din viata de zi cu zi si să se implice direct in gasirea celor mai sustenabile solutii la probleme locale si, de ce nu, globale de mediu precum pierderea biodiversitatii, desele schimbari climatice sau supraexploatarea resurselor naturale.

“În cei 7 ani de lucru cu școli și licee din România am descoperit că, oricât de ambițios ar fi un proiect de mediu, odată cu finalizarea lui puține lucruri mai sunt continuate. Prin “Platforma Școli Verzi” dorim să oferim acel cadru care să asigure diseminarea și dezvoltarea pe termen lung a formulei de eco-educație curriculară și extracurriculară pe care o propunem. Credem că există premisele ca această formulă să fie una câștigătoare pentru că este rezultatul unei colaborări între ONG-uri de mediu și profesori, școli, autorități școlare”, a fost declaratia facuta de Felicia Ienculescu, coordonatorul proiectului „Platforma Școli Verzi” din partea Asociatiei Greenitiative.

Elevii din tara noastra sunt „eco-indiferenti”


“Ne-am dorit să propunem un pachet educațional cât mai aplicat, cât mai actual și care să îi stimuleze pe elevi să gândească pe cont propriu alegerile pe care le fac zi de zi. Ne-am dorit un curs pe care să le facă plăcere să-l urmeze și care să includă și contact direct cu natura sau metode interactive de învățare”, a declarat Cătălina Murariu, coordonator educație în cadrul WWF-România.

Proiectul este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România (www.fondong.fdsc.ro), cu suma de 148.703 euro. Potrivit ONG-urilor, un astfel de proiect este necesar pentru a creşte nivelul de informare şi de educare al românilor în chestiuni legate de mediul înconjurător.

Conform Eurobarometrului 2008, la capitolul “Informație de mediu”, la întrebarea “Cât de informat vă simțiți pe tema chestiunilor de mediu?”, românii se situau, alături de bulgari, pe ultima poziție, doar 30% dintre cei intervievați considerând că sunt informați. 

Același studiu repetat în 2011 relevă o îmbunătățire a procentului celor care se consideră bine informați pe teme de mediu în România: 47%. Totuși, România rămâne la coada clasamentului, mai precis pe penultimul loc din UE, foarte departe de țări precum Suedia, Danemarca sau Marea Britanie unde peste 75% sau chiar 80% din populație se consideră bine informată.

În plus, conform Raportului de Cercetare și Analiză privind Protecția Mediului în România Urbană intitulat „Gândește politici verzi”, realizat in 2008 de Fundația Terra Mileniul III și de Asociația ALMA-RO, elevii sunt cuprinși în segmentul “eco-indiferenților”.


In contextul acesta, ONG-urile de mediu incearca sa arate ca scoala are un rol esential in schimbarea datelor problemei si in pregatirea de viitori cetateni activi, implicati si responsabili.



Sursa: WWF Romania



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu