vineri, 2 mai 2014

Fonduri europene pentru protejarea lupilor sau reducerea prafului

Reducerea prafului din București, protejarea lupilor, a urșilor sau a peșterilor din Carpați se numără printre proiectele de mediu pentru care România a obţinut o finanţare europeană de aproape 5 milioane de euro.

Finanțarea a fost obținută prin programul Life+ al Uniunii Europene, în cadrul căruia Comisia Europeană a aprobat 225 de noi proiecte, pentru care oferă cofinanțare de 282 de milioane de euro.

În ceea ce privește proiectele românești care vor fi finanțate din bani europeni, țara noastră a obținut aprobarea a șase dintre acestea.


Ele includ un proiect al Primăriei Bucureşti referitor la evaluarea condiţiilor de mediu, patru proiecte de conservare a naturii şi faunei, precum şi un proiect de conştientizare a impactului de mediu în cazul producerii şi utilizării echipamentelor electrice şi electronice şi de promovare a energiei verzi.
500.000 euro pentru combaterea prafului din București

Proiectul Life ADB, pentru care s-a obţinut o finanţare de 500.000 de euro, vizează demonstrarea unor metode specifice pentru coagularea particulelor de praf în zonele urbane prin intermediul unor agenţi de coagulare a prafului, reducând particulele în suspensie (PM10).

Un proiect-pilot va fi desfăşurat în întreg Bucureştiul, unde pe bulevardele şi străzile cu trafic intens vor fi împrăştiaţi agenţi diferiţi, unul pe bază de acetat de magneziu şi de calciu, altul pe baza unei soluţii realizate exclusiv din compuşi naturali.
Menținerea populației de lupi
Un alt proiect finanțat este și Wolflife, derulat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Vrancea, are ca obiectiv menţinerea unei populaţii viabile de lupi în Munţii Carpaţi, potrivit mediafax.ro.

Zona vizată de proiect constă în partea centrală şi de sud a Carpaţilor Orientali, care cuprinde 18 situri din reţeaua Natura 2000 în care lupii sunt protejaţi.

Datele obţinute în cursul proiectului vor constitui punctul de plecare pentru elaborarea unui plan de acţiune eficace pentru menţinerea unei populaţii viabile de lupi.

Un alt proiect va fi derulat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara. Acesta vizează restabilirea unui statut de conservare favorabil pentru trei tipuri de habitat natural din munţii Poiana Ruscă, respectiv pădurile de fag, de stejar-carpen şi de Tilio-Acerion.  Aceste habitate s-au degradat în principal din cauza exploatării la scară mare a resurselor minerale.

Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice Bucureşti va derula proiectul Life for Bear, care are ca obiectiv protejarea întregii populaţii de urşi din regiunea carpatică din România, care reprezintă aproximativ 35%  din numărul total al urşilor bruni din Europa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu