miercuri, 23 octombrie 2013

Focul face diferenta

In multe situatii de supravietuire, abilitatea de a face un foc poate face diferenta intre viata si moarte. Focul poate satisface multe necesitati, cum ar fi: iti poate da caldura si confort, te ajuta sa gatesti si sa conservi mancarea, cu ajutorul focului poti purifica apa, steriliza bandaje, te poti apara de animale, poti semnaliza pozitia in care te afli pentru ca eventualii salvatori sa te gaseasca mai usor. Focul iti da curaj. Mintea iti functioneza mai bine. Focul te poate ajuta sa produci unelte sau arme. Focul de asemenea poate sa-ti cauzeze si neplaceri. Se pot produce incendii de padure sau distrugerea echipamentului atat de necesar in situatii extreme. Monoxidul de carbon poate fi fatal daca se face focul in interiorul adapostului.

In concluzie focul trebuie supravegheat in permanenta dearece un lucru bun se poate transforma instantaneu intr-un dezastru.
Pentru aprinderea focului ai nevoie de combustibil, oxigen si o sursa de aprindere (bricheta, chibrite, o scinteie sau flacara). Cand faci focul in conditii extreme trebuie sa iei in calcul si faptul ca s-ar putea sa nu reusesti sa-l aprinzi din primele incercari sau vreodata. Nu incerca sa aprinzi focul decat atunci cand chiar ai nevoie de el; incearca sa aprinzi focul inainte de lasarea ntunericului; pregateste din timp focul si aduna din timp vreascuri si orice alte materiale care ard, chiar daca sunt ude, se vor usca la foc. Alege bine locul unde vrei sa faci focul. Inainte de a face focul tine cont de: zona in care te afli; materialele si uneltele pe care le ai la indemana; timp: cat timp ai la dispozitie? nevoie: de ce ai nevoie de foc? Siguranta: verifica sa fii in siguranta, sa nu pornesti un incendiu, asta ti-ar cauza si mai multe probleme. Cauta un loc uscat care: este protejat de vant; este bine pozitionat si nu iti ameninta adapostul; concentreaza caldura in directia dorita de tine; are rezerve de combustibil (lemn sau alte materiale).
Pentru a opri raspandirea focului trebuie sa cureti locul pana ramane numai pamant pe o suprafata in forma de cerc cu diametrul de cel putin un metru. Daca iti permite timpul construieste o vatra din pietre sau busteni. Te va ajuta sa directionezi caldura in directia dorita, va reduce scanteile care zboara din foc, te poate ajuta la sprijinirea vaselor pentru gatit.
Ai grija cand alegi pietrele, daca sunt poroase cand se incalzesc ar putea exploda. Poti verifica pietrele prin lovire si daca suna a gol nu le folosi. Daca te afli intr-o zona acoperita de zapada pentru a face focul trebuie sa cureti zona si sa ajungi cat mai aproape de pamant. Pentru a nu avea surprize foloseste lemne verzi pentru a face o baza pentru focul tau. Pune-le unul langa
celalalt. Foloseste mai multe randuri. Pune lemnele din al doilea strat perpendicular pe primul. Pe aceasta baza poti face focul fara probleme.

4 comentarii:

  1. ff frumos si la obiect bine punctat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Tehnicile de supravieţuire sunt foarte variate. ....

    RăspundețiȘtergere
  3. În general, aceste tehnici au scopul de a asigura necesitățile de baza pentru a susține viața omului: apă, hrană, adăpost, habitat, și nevoia de a gândi clar, de a semnala pentru ajutor, de a călători în siguranță, pentru a ocoli interacțiuni neplăcute cu animale și plante, și de a oferi prim-ajutor.

    RăspundețiȘtergere