sâmbătă, 24 august 2013

Tehnologia 3D poate "printa" patru parti ale corpului

Oamenii de stiinta au reusit datorita tehnologiei de imprimare 3D sa obtina tesut biologic. Cele patru parti ale corpului uman care pot fi printate sunt: urechile, rinichi, oasele si de asemenea grefe pentru piele.



Folosind imaginea 3D a unei urechi de copil, bioinginerii  Universitati Cornell din SUA au creat un mulaj de ureche umană in care au injectat un gel realizat din colagen şi celule vii din urechi de bovine. Aceasta a fost apoi incubata si crescuta intr-un laborator mai multe zile. Dupa mai bine de trei luni urechile au dezvoltat propriul cartilaj in forma mulajului.



Americani de la Universitatea de Stat din Washington au imprimat un esafodaj folosind pudre ceramice (stiut fiind ca oasele umane sunt 70% ceramice) folosind in acelasi timp de o imprimantă 3D care producea partile din metali pentru motoarele electrice. Esafodajul creea a fost acoperit in totalitate de imprimanta, cu un strat de material plastic si pus dupa aceea intr-un cuptor special, temperatura fiind de 1250 de grade Celsius, timp de 120 de minute. Produsul obtinut astfel a fost pus apoi intr-o cultura de celule de oase umane. Dupa numai o zi esafodajul sustinea celulele umane. Folosind un RMN, medicii ar putea printa esafodaje care sa se potriveasca oaselor fracturate ale oamenilor, spun specialiştii, cf. popsci.com


Cativa specialisti ai Institutul de Medicina Regenerativa Wake Forest din SUA au programat o imprimata bio 3D care sa printeze mai multe tipuri de celule renale ( prototipul a fost obtinut prin biopsii), construind  si un esafodaj din material biodegradabil. Produsul a fost apoi incubat. Potrivit specialistilor, odata transplantat unui pacient, esafodajul se topeste, in timp ce tesutul renal creste.


Crefele de piele se realizeaza cu o bio-imprimantă personalizata care scanează rana pacientului, dupa aceea o valva elimina enzima numita trombină si o alta celule amestecate cu colagen si fibrinogen. Trombina si fibrinogenul dau nastere unui  coagulant numit fibrina. Imprimanta 3D depune un strat de fibroblaste, urmat de un strat de keratinocite (celule care aflate in componenta pielii). Cercetatori americani de la Institutul Wake Forest au reusit astfel sa obtina grefe de piele. Ei spera ca, in viitor, acestea sa poata fi printate direct pe rana pacientului si, de asemenea sa poata construi imprimante portabile pentru a fi  folosite în caz de razboi sau dezastre naturale.

Sursa articolului: ro.yahoo.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu