joi, 21 aprilie 2011

Chiar nu putem?

   Stimati conducatori nu e de ajuns sa aveti studii in domeniu terminate nu stiu pe la ce facultate obscura. Nu e de ajuns diplome recunoscute obtinute prin favoruri si beneficii materiale. Iti trebuie clarviziune, realism, inovatie si cel mai important lipsa motivatiei financiare. Am vazut "manageri" fara diplome care au reusit. Asta pentru ca pasiunea si dorinta de a schimba ceva au biruit in fata dorintei de imbogatire peste noapte.
Ne dorim turisti occidentali la preturi occidentale in conditii "comuniste". Asta mergea pana acum cativa ani. Dar s-a cam terminat si cu prosteala pe fata ce o afisam in fata turistilor dornici de turism in Romanial. Am ramas cu turistii "manelisti", vandalii, iubitorii de mici si fum in aer liber. Era si normal tinand cont ca pe la pensiunile si hotelurile noastre se practica preturile  statiunilor de lux. Este in acelasi timp adevarat ca multe institutii de acest gen s-au renovat si modernizat. Dar din pacate serviciile au ramas aceleasi. Aceeasi persoana imbracata de strada cu mutra acra te intampina la receptie. Acelasi sentiment ca esti un intrus pe teritoriul lor si ca cerintele cele mai uzuale si normale nu ti se cuvin chiar daca ai platit pentru ele."Pai ce daca nu merge apa calda?";"Mda, ne pare rau ca televizorul si internetul nu functioneaza. Poate cand veniti data viitoare se va remedia.";"Aveti rezervare pe internet?Si ati fost si sunat pentru confirmare?Eiiii...noi nu prea umblam cu internetul asta.Ne-am facut pagina asa..." ETC.
In acelasi timp avem in mare parte acceasi infrastructura de pe timpul comunismului. "Ce daca ploua si nu stii daca mai iesi cu masina din parcare? E normal pentru zona asta." Ne dorim turism european dar nu stim ce e ala.
Stimati reformatori in turism priviti in jurul vostru si adunati ce e bun. Stabiliti prioritati. Sa lasam tunurile de zapada acolo unde nu e sosea sa poti ajunge.Sa lasam telegondolele acolo unde nu este hotel. Sa lasam bazinele de agrement acolo unde inca nu exista apa curenta. Sa lasam plantatul de palmieri si sa curatam plajele si marea.Plantati padurea la loc.Faceti perdele de protectie in jurul oraselor prafuite. Invatati ceea ce trebuie si nu copiati kitsch-urile vazute prin statiuni de mana a doua.
Ma intreb daca bulgarii, grecii, croatii si altii au reusit sa faca din turism o industrie, noi, romanii, chiar nu putem???

9 comentarii:

  1. Un articol de nota 10! Ai punctat atat de bine fiecare idee, incat nu stiu daca mai pot adauga ceva.:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Elveţia a reuşit să facă din turism o artă ca apoi să o transforme într-o industrie.Poate fi un model,daca se doreste cu adevarat modele de reusita.

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca nu exista o strategie de dezvoltare a unui turism de calitate bazat pe o dezvoltare sustinuta, incluzând o constructie selectiva si planificata de locuri de cazare si reconstruirea si îmbunatatirea celor deja existente, dezvoltarea treptata a unei oferte suplimentare (cultura, sport, bunastare, divertisment, recreere etc.), dezvoltarea turismului familial, organizational si de afaceri, activând potentialele întregului teritoriu, atunci nu vor exista rezultate de succes: însusi sectorul turistic trebuie sa adopte o atitudine proactiva.

    RăspundețiȘtergere
  4. Florentin, repet: NU SE VREA. E voita chestia, sunt interesele lor la mijloc. Daca vor face ceva pt popor, vor pierde ei bani din buzunarele proprii.Mai bine ma opresc.

    RăspundețiȘtergere
  5. E vai de cozonacelul nostru. AM fost acu mvreo patru ani la lacul Vidra, si am pozat un peisaz d vis!!!Dar mi-am cam cocosat Solenza, si asta nu o spune nimeni! Daca drumul respectiv, asa cu o banda cum era, era asfaltat, era foarte in regula, oricum nu era vreun mare trafic. Frumuseti avem, pacat ca nu stim sa le aratam si altora.

    RăspundețiȘtergere
  6. loopoo ,
    Sunt multe locuri minunate dar nepasarea + interesul unoara au dus aici:http://www.gandul.info/reportaj/baile-herculane-si-borsec-ruine-care-nu-mai-au-nimic-de-oferit-turistilor-5871076

    RăspundețiȘtergere
  7. Inca din vremurile antice, calatorii au vazut Romania ca un teritoriu impresionant, datorita podoabelor sale.

    RăspundețiȘtergere
  8. Turismul este, trebuie spus, cea mai dinamică industrie mondială a momentului, iar Asia de Sud-Est e cea mai dinamică piaţă turistică .

    RăspundețiȘtergere