Reţetele mele

1        Ciorbă de peşte

Ingrediente:

peşte (crap, novac ,caras,plătică,etc.)
4 cepe medii
5 cartofi
2 morcovi
2 ardei graşi
ţelină rădăcină
Borş, sare( folosiţi borş de casă )
bulion sau suc de roşii (sau roşii tăiate în felii)
leuştean şi pătrunjel frunze după gust.

Preparare:

 Se pun 4 litri  de apă pe foc cu puţin ulei. Se toacă legumele şi se pun la fiert în apa care fierbe. Dupa ce au fiert legumele se pune bulionul sau sucul de roşii, se adaugă sarea si borşul...se mai lasa să fiarbă zece minute apoi se adaugă peştele.
 Se mai lasă la fiert maxim zece minute, atunci cand peştele se ridică la suprafaţă înseamnă că e fiartă. Se pune verdeaţa tocată mărunt.Se serveşte caldă sau rece ,după gustul vostru.
Timp Preparare: 50 de minute

.........................................................................................................................................................................

 2   Borş de Crap

Ingrediente:

morcov 3-4
ţelină - 200g
ceapă albă 2-3buc.
orez 130g
borş casă 1l
leuştean - o legătură
sare - după gust
vegeta după gust
Crap 1-2 la vreo400-500g_-buc.
ulei - 20ml

Preparare:

  Se taie ceapa mărunt, morcovul foarte subţire pe lung, la fel şi ţelina, se călesc într-o oală cu un strop de ulei si vegeta (secretul gustului) apoi se pune apă, dar nu  plină pentru a putea pune şi borsul.
  Se lasă la fiert când au fiert legumele circa 1 oră., Se pune orezul separat într-un vas cât sa intre 1l de borş pentru a putea fi fiert. După ce a fiert borşul, se toarnă în oala cu legumele, se pune crapul tăiat bucăţi şi se lasă să fiarbă 10 minute alături de legume, fiind înabuşit de borşul de casă.

Între timp se opăresc roşiile, se decojesc si se taie bucăţi, apoi sunt puse alături de crap. Se dă gust cu sare şi vegeta şi se pune la final leuşteanul.

  Se poate servi şi  caldă !
........................................................................................................................................................................

3  Crap la cuptor

Ingrediente:

1,5 kg. peşte, 1 lămâie, 1 pahar ulei, usturoi, piper, sare, 1/2 kg. roşii (bulion), 3-4 linguri de vin (eu îl prefer pe cel alb), cimbru.
 Preparare
Peştele curăţat se lasă jumatate de oră cu sare, se crestează şi în crestături se pun boabe de piper, usturoi, felii de lămîie, cimbru. Se toarnă pe deasupra ulei, vara se pun roşii, iarna bulion. Se bagă la cuptor. Când este aproape gata, se picură putin vin.
După gustul vostru puteţi adăuga şi felii de portocale.

Timp Preparare: 1 h 
 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////


 Rasol de Şalău

Ingrediente:

un peste şalău
2-3 morcovi,
o ţelina mică,
o ceapă
2-3 cartofi curăţaţi de coajă
o lămâie,sau portocală după gustul vostru
puţin ulei
sare,
câteva boabe piper
 Preparare
Se curăţă peştele de solzi şi intestine, se spală cu apă rece, se scurge şi se ţine la frigider. Într-o cratiţă punem la fiert ceapa, morcovii, ţelina si cartofii cu sare dupa gust, boabele de piper şi când sunt fierte adăugăm şalăul întreg sau tăiat bucăţi mari şi mai fierbem înca 10 minute la foc potrivit.

Se scoate apoi peştele pe platou şi în jurul lui aşezăm legumele tăiate rondele sau bucăţi (fără ceapă) peste care stoarcem lămâia , stropim cu puţin ulei si pătrunjel verde.
Se serveşte cald, cu mujdei de usturoi sau hrean ras, sau  rece.
Timp de preparare 1 h
...........................................................................................................................................................................


5Saramură de peşte

Ingrediente:

1 crap de cca 2kg,
1kg roşii,
3 ardei capia,
2 cepe,
usturoi,
ardei iute,
patrunjel,
piper,
boia,
vegeta.

Preparare:

Se curaţă crapul, se spală bine şi se condimenteaza cu sare, piper si boia după gust. Ceapa se taie marunt, se inabusa in ulei, se adauga putina apa si se lasa sa fiarba.

Separat, se spală roşiile şi ardeii şi se pun la copt, pe o plită încinsă. Se întorc pe ambele părţi, pânî se înmoaie, dupş care se curaţâ de pieliţe, se taie, dar nu foarte mărunt şi se adaugă peste ceapă, se potriveşte de condimente si se continuă fierberea legumelor. Peştele se prajeşte pe plită, după care se pune peste legume si se lasă sa mai dea câteva clocote. La sfârşit, se pun usturoiul, ardeiul iute si pătrunjelul, după gust fireşte.
.

 Se serveşte caldă, cu mămăliguţă. Timp Preparare: 1 h 30 '




.....................................................................................................................................................................



6  Paste făinoase



 Ingrediente:
1 pachet de macaroane, 250 g carne tocată, 1 ceapă, 2-3 căţei de usturoi, scortişoară, sare, puţin vin alb, sos de roşii, smântână, sos beschamel, 100 caşcaval ras, puţin pesmet.


Mod de preparare:


Se toacă mărunt ceapa cu usturoiul şi se călesc puţin. Apoi se adaugă carnea tocată şi se stinge cu puţin vin alb. Se adauga sos de roşii, sare, scorţişoară si puţin delikat şi se fierbe 5 minute. Macaroanele fierte si scurse se amestecă cu caşcavalul ras, un pahar beschamel şi o cutie de smântână. Se unge o tavă cu unt se adaugă macaroanele, peste se pune carnea şi pe deasupra un strat mai gros de beschamel. La sfârşit peste beschamel punem puţin pesmet si se bagă la cuptor la 200 grade celsius ,40 de minute.  Se serveşte cald sau rece .

...................................................................................................................................................................

  7  Pizza

Ingrediente: ( 8 felii)
 
O jumatate de cubuleţ de drojdie (cub de 25 gr), 1 cană cu apa calduţă, 1 cană si jumatate de făină, caşcaval, şuncă, jumătate cutie ciuperci feliate, ketchup, oregano, busuioc, piper, cimbru si praf de usturoi,roşii.


Mod de preparare:


Se amestecă drojdia cu apa calduţăa si se adaugă o linguriţă de ulei. Se amestecă intr-un castron făina cu compoziţia din cană(drojdie si apa). Se lasă la crescut 15 minute în tava de pizza care a fost unsă cu puţin ulei înainte. După ce au trecut 15 min, se pune un strat subţire de ketchup, şunca tăiată feliuţe subţiri, ciupercile feliate, caşcavalul ras din abundenţă, se presează un pic peste  toata pizza cu măna şi se adaugă condimentele de mai sus (se poate adăuga deasupra felii de măsline, rondele subţiri de roşii, ardei gras ). Se bagă în cuptorul încins şi se lasă cam 30-40 minute, trebuie sa fie rumenită bine. Tava ar fi bine sa fie rotundă
 


8   Macaroane cu ficatei de pui la cuptor

Ingrediente

500 gr macaroane, 1 ceapa, un morcov, 1 jumatate de telina radacina, 2 fire de praz, 200 gr ficatei de pui, 300 gr rosii, 80 gr unt, 80 ml ulei de masline, 80 gr parmezan ras, sare si piper.

Preparare

Macaroanele se fierb in apa cu sare si se strecoara. Zarzavatul se curata, se spala si se toaca marunt, apoi se pune intr-o cratita cu ulei lncins, unde se lasa sa se rumeneasca. Se adauga rosiile curatate, spalate si trecute prin sita, sarea si piperul. Dupa cateva minute se adauga ficateii curatati, spalati, taiati in bucati, si se lasa la foc domol pana se scade sosul. Macaroanele se amesteea cu unt si parmezan. Se unge o tava cu unt, unde se asaza, in straturi, macaroanele, sosul cu ficatei si parmezanul.
Pe ultimul strat se presara si cateva bucatele de unt. Tava se introduce in cuptor incins timp de 15 minute.