marți, 8 octombrie 2024
Fermieri din Matca își construiesc propria fabrică
Fermierii din Matca s-au unit într-o cooperativă, prin care accesează finanțări UE și construiesc o fabrică de conserve
După douăzeci de ani de promisiuni că vor fi ajutați de stat prin construirea unui antrepozit frigorific și a unei fabrici de prelucrare a legumelor, fermierii din Matca s-au asociat într-o cooperativă prin care au au obținut finanțări europene pentru peste 300 de proiecte de modernizare a solariilor și au demarat construirea propriei fabrici de prelucrare a legumelor.
La Matca, unde există peste 1.000 de hectare de solarii pentru producții de legume toată lumea se ocupă cu producția roșiilor, castraveților și ardeilor la solar, dar și pentru producțiile de legume la câmp. Dar Matca este și centrul unuia din cele mai importante bazine legumicole din țară, pentru că și fermierii din localitățile învecinate, Corod, Umbrărești, Drăgăneşti, Barcea, au preluat exemplul, trecând la producția de legume în solarii.
Cristina Chicoșu, președinta Cooperativei Legume Proaspete și Sănătoase Matca, a anunțat în cadrul unei emisiuni a televiziunii naționale, că la Matca va fi construită o fabrică de procesare a legumelor, după ce și în anii trecuți dar și în vara acestui an, mulți legumicultori au fost nevoiți să arunce surplusul de legume pentru că nu au avut unde să valorifice marfa.
"Nu avem unde să livrăm legumele pentru procesare în zona Matca sau împrejurimi. Intenționăm să depunem un proiect prin intervenția DR 23 – Investiții pentru procesarea si marketingul produselor agricole în vederea obținerii unor produse alimentare, să facem cel puțin o linie de suc de roșii, să producem noi pe comuna Matca. Și de asemenea procesare pentru castraveți murați.
Pentru că am avut surplus de roșii și castraveți și puteam să utilizăm legumele în loc să le aruncăm. Investiția ar prelua acest surplus de legume și l-ar valorifica. Mica noastră făbricuță ar trebui să fie finalizată undeva în 2026. Avem deja o hală la dispoziție pe care am putea să o dotăm cu echipamentele necesare, să obținem autorizațiile și avizele”, a declarat Cristina Chicoșu.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu