joi, 29 septembrie 2016

Cotele de vânătoare egal măcel

Ministerul Mediului și-a exprimat opinia în privința dezbaterii cotelor de vânătoare ieri, într-un comunicat de presă, și m-a dezamăgit profund.
În loc să zică că se bucură că o primă dezbatere pe această problemă generează atât de mare interes și că ne asigură că dezbaterea va fi nu doar una de formă, ci una reală, ei au ales să fie extrem de defensivi și să zică:

- ca de când am intrat în UE în fiecare an se dau derogări de acest gen la animale sălbatice - da, asa este. Se dau în fiecare an, pentru un număr din ce în ce mai mare de animale sunt protejate. Însă toți iubitorii de natură au sperat că poate va fi primul an în care nu numai vânătorii au ceva de zis, mai ales că avem un guvern care nu depinde de vânătorii din parlament
- că au făcut o comisie de specialiști în carnivore mari - da, asa este. Au uitat doar să menționeze că 6 din 9 specialiști din comisie au cerut refacerea studiului;
Ministerul spune că noi sugerăm că se va face măcel, oarecum ironic. Da, nu prea știm cum să-i spunem astfel împușcării a aproape 1700 de animale protejate. Că "recoltarea" din Ordinul Ministerial înseamnă împușcare și nu culegerea animalelor de pe câmp de florărese zâmbitoare!!
Eu sper că doar fraza prin care Ministerul spune că nu vrea o derogare care să fie în detrimentul speciilor nu este doar un blabla adăugat ca să sune comunicatul mai bine și că dezbaterea publică nu va fi un simulacru de consultare.
Până la urmă ONG-urile care se pronunță nu o fac din răutate și au experți care de ani buni se ocupă cu proiecte pe urs, lup și managementul ariilor protejate.



Sursa: Csibi Magor

3 comentarii:

  1. Nu cunosc vreo masura buna luata de actualul Ministru al Mediului de la punerea in functie. Doar decizii dezastruoase si totusi ramane in functie. DE CE?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate aceasta aplicatie reprezinta doar o masura de fatada, usor de evitat de catre hotii de paduri, cat timp alte decizii / inactiuni ale ministerului au incurajat in continuare defrisarile

      Ștergere
    2. As dori sa stiu daca WWF sa implicat in procesul de evaluare al carnivorelor mari pentru sezonul de vanatoare 2016-2017, daca a constatat nereguli in evaluarea efectivelor si setul de masuri luate.

      Ștergere