marți, 2 februarie 2016

Idei despre aparatele de aer conditionat


Aparatele de aer conditionat devin din ce in ce mai populare in tara noastra, in timp ce in alte zone, precum Statele Unite, utilizarea aerului conditionat presupune circa 5% din intreaga electricitate produsa. Aerul conditionat se foloseste in mare parte de acelasi sistem de functionare precum cel folosit de frigidere, fiind pe baza de freon. O gama completa de produse gasiti la e-aerconditionat.
Cum functioneaza aparatul de aer conditionat?
Acestea din urma folosesc energia electrica pentru transferarea caldurii din interiorul racoros catre imediata apropiere incalzita. Asemanator functioneaza si sistemele de aer conditionat ce folosesc energia pentru transferarea caldurii din interiorul incaperii catre afara, fiind inlocuit de aer rece.

Cele mai multe sisteme sunt alcatuite din doua parti, o unitate amplasata in incapere si una aflata pe peretele exterior al cladirii, fiind conectate prin niste tevi, de regula, fabricate din cupru, capabile sa transporte aerul. O pompa, numita compresor foloseste un lichid numit freon, cu ajutorul caruia aerul se pastreaza rece. Cu alte cuvinte, freonul este transportat in stare gazoasa catre condensator (partea montanta in exterior) unde este transformat in lichid.
In cea de a doua jumatate a secolului trecut, aproape toate aparatele de aer conditionat foloseau o substanta alcatuita dintr-o combinatie de clor, fluor si carbon pentru a raci aerul, insa aceasta emitea chimicale daunatoare si s-a renuntat la utilizarea in 1995, fiind inlocuit de freon. In schimb, specialistii sunt de parere ca incepand cu anul 2020, freonul va fi inlocuit de alte substante mai eficiente.
Cum aleg cel mai bun sistem de aer conditionat?
In primul rand, fiecare persoana trebuie sa se decida care este incaperea in care se doreste instalarea acestuia, deoarece in functie de suprafata ce trebuie racita, aparatul de aer conditionat trebuie sa aiba o anumita putere. De asemenea, aranjarea mobilei trebuie facute in functie de locul in care se monteaza dispozitivul, astfel incat aerul rece sa nu bata direct catre canapele, birouri, scaune, pentru evitarea problemelor de sanatate. In plus, dispozitivele moderne sunt din ce in ce mai eficiente in privinta consumului de energie, astfel ca specialistii le recomanda pe acestea.

5 comentarii:

 1. Cel mai des intalnit tip de sistem de climatizare este „split", care are doua componente: externa si interna adica afara si inauntru.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mai sunt apoi si aparatele de aer conditionat portabile.

   Ștergere
 2. Nu va luati aparat de aer conditionat portabil ca nu merita! Daca nu aveti prea multi bani, mai bine optati pentru un ventilator!

  RăspundețiȘtergere
 3. De regula, aparatele de clasa energetica A sau A+ au un consum de electricitate mai mic cu pana la 40% fata de aparatele din clasa C sau D. Tineti cont de asta!

  RăspundețiȘtergere