duminică, 5 iulie 2015

Cetate de Scaun a Ţării Românesti

Fotografia postată de ROmania, despre o iubire.România este tara cu multe legende si  povesti, unele fiind adevarate, altele nu. Despre tunelurile sapate prin munti sau in fostele resedinte de scaun domnesti, s-a scris mult si, cu siguranta se va mai scrie. Se presupune ca in România ar exista aproximativ 500 de kilometri de constructii subterane istorice, realizate din cele mai vechi timpuri, si care ar fi rezistat pana in zilele noastre.
Legendele spun ca fosta Cetate de Scaun a Ţării Românesti ascunde mai multe tuneluri. Primul, lung de 5 kilometri, realizat, se pare, de Constantin Brâncoveanu (1431-1476). Acesta ar lega Curtea Domneasca de Mănăstirea Dealu.
Tot Brâncoveanu, care a fost considerat cel mai bogat domnitor al Ţării Româneşti, ar fi construit un tunel lung de 45 de kilometri intre Curtea Domneasca si Palatul sau de la Potlogi. 

O alta legenda spune ca domnitorul Constantin Brâncoveanu ar fi ascuns in tunelul care leaga cetatea de Mănăstirea Dealu o caretă plina cu aur, de frica turcilor. Internetul este plin de marturii ale tâgoviştenilor, despre acest tunel.
Celalalt tunel, lung de 30 de kilometri, ar lega casa postelnicului Constantin Cantacuzino din Târgovişte de fostul palat al aceluiasi postelnic, ridicat între 1635 si 1640 în Filipestii de Târg, din jud. Prahova.

sursa acestui articol: ROmania, despre o iubire.

3 comentarii: