marți, 21 octombrie 2014

România, liderul unui proiect european

Felicitari tinerilor cercetatori din grupul condus de Dr. Doina NICOLAE, de la Insitutul de Optoelectronica INOE2000, pentru ca prin munca lor Romania este vizibila in lumea stiintifica!

Echipa de oameni de stiinta de la acest institut de cercetare din România va conduce un proiect european in cadrul caruia va fi construit cel mai performant aparat de tip lidar din lume. Cu ajutorul instrumentului amplasat pe un avion de cercetare, oamenii de stiinta vor afla informatii importante despre particulele fine suspendate in aer (numiti si aerosoli). Aceste particule influenteaza clima si formarea norilor, de asemenea ei pot avea efecte negative asupra sanatatii umane atunci cand patrund in organism. 


Aerosolii pot fi particule de praf, de fum sau poluanti ajunsi in aer. In general, aerosolii din atmosfera provin din eruptiile vulcanice, din praful desertuluit si din incendii sau de la activitatile industriale, cum ar fi arderea carbunelui si a petrolului, in termocentrale.


Pana in acest moment nu se cunoaste influenta lor asupra vremii, si nici a schimbarilor climatice sau a sanatatii, motiv pentru care comunitatea stiintifica a decis sa ii studieze in detaliu. O parte din acest efort este realizat de Agenția Spațială Europeană (ESA) prin misiunile spatiale de observare a Pamantului: in acest cadru se integreaza si proiectul „Multiply”, care va fi condus de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare în Optoelectronica din Romania.

"Lidarul este un instrument asemănător radarului, dar în loc de unde radio folosește radiație laser. Radiația laser este o radiație electromagnetică, dar cu lungime de undă mult mai mică decât cea radio. Din acest motiv ea "vede" obstacole de dimensiuni mici din atmosferă, ca de exemplu particulele în suspensie (aerosolii)", explicat pentru YahooNews, Doina Nicolae, director al proiectului „Multiply”




 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu