duminică, 7 septembrie 2014

Artificii, fumigene, petarde...

Cand eram mic ma jucam si eu cu artificii, fiind iarna si apropiindu-se Anul Nou, acesta era modul in care noi copii ne pregateam. Artificiile din acele vremuri erau de proasta calitate. Se aprindeau foarte greu. Unii, mai isteti isi confectionau singuri fumigene din celebrele mingi de ping pong chinezesti, la care adaugau rumegus, azot si sulf. Daca le reusea compozititia iesea destul fum incat sa-i sperie pe vecini.

Daca pe vremea copilariei mele artificiile, petardele si fumigenele erau folosite numai in preajma Anului Nou, acum acestea sunt prezente la mai toate evenimentele, fie ca-i nunta, zi onomastica sau concerte in aer liber. Asta a dus la aparitia unei adevarate industrii specializate in pregatirea unor asemenea momente.Pe langa faptul ca ele trebuiesc achizitionate de la producatori, artificiile trebuiesc manuite si de oameni specializati. De ce spun asta? Pentru ca in orice tara civilizata asa se procedeaza.

Este adevarat faptul ca focurile de artificii si jertbele de lumini multicolore sunt superbe, dar trebuie avut in vedere ca sunt tot felul de oamenii mai putin civilizati care pot pune in pericol viata celor din jur. Si, sunt destule cazurile in care oamenii au fost mutilati pe viata din cauza unor indivizi iresponsabili. De aceea ele nu trebuiesc sa incapa pe mana oricui si, manevrarea lor trebuie facuta de oameni specializati, de catre artificieri.

Poate ca sunt destule persoane care doresc sa aiba la nunta, zi onomastica sau oricare alt eveniment, un foc de artificii si se gandesc ca ar putea cumpara materialul necesar...din vreun targ sau piata. Vreau sa le spun acestora ca isi asuma un risc mult prea mare. Exista si la noi firme specializate care se ocupa de organizarea unor asemenea momente cu oameni specializati si, asta vi-o spun dupa ce am navigat pe internet si am descoperit magazinul online: artificiisipetarde.com, care comercializeaza produse din acest domeniu numai oamenilor si firmelor autorizate. Lucrul acesta este imbucurator deoarece se restrictioneaza din start accesul la aceste materiale pirotehnice si se evita astfel tragedii..care nu au lipsit, din pacate, atunci cand incap pe mana unor oameni iresponsabili.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu