luni, 26 mai 2014

CNN recomanda Romania!


Daca noi romanii si mai ales politicieni, nu stim sa promovam Romania si locurile minunate, adevarate comori turistice din tara noastra, cei de la CNN au gasit loc si timp pentru a face recomandari de calatorie, telespectatorilor( nu putini, de altfel) incluzand ROMANIA intr-un top 10 al destinatiilor turistice mondiale mai putin cunoscute care trebuiesc neaparat vizitate.

O tara glorioasa, dar plina de contraste

In opinia jurnalistilor americani de la CNN in Romania sunt atractii turistice de o frumusete rara precum: manastirile din nordul Moldovei, satele saxone din Transilvania, Castelul Bran, Muzeul Țaranului Roman din Bucuresti, Sighisoara- vechea cetate medievala alaturi de traseele turistice din Munții Carpati sau Delta Dunarii. Acestea merita sa fie promovate la fel ca obiectivele turistice din Bolivia, Malawi, Mongolia, Insula Cape Breton (Canada, Idaho (SUA), Cercul Artic, Bhutan, Northland (Noua Zeelandă) și, de ce nu, precum o călătorie pe Stația Spațială Internațională.


“România este o țară cu o istorie glorioasă, a cărei existență abundă în contradicții. Între granițele ei, monumente robuste, de inspirație stalinistă, contrastează puternic cu arhitectura și arta medievală. Mărturie a secolelor pline de conflicte, cetățile fortificate și castelele impunătoare vorbesc despre lupta, uneori fără succes, împotriva expansiunii Imperiului Otoman, în timp ce clădirile din epoca modernă amintesc de regimul plin de brutalitate al fostului dictator comunist Nicolae Ceaușescu. Astăzi, România se îndreaptă, pe un drum nu tocmai lin, către modernizare, dar mare parte din farmecul ei constă tocmai în elementele care au rămas la fel de secole întregi”, se arata in articolul despre România publicat de jurnalistii CNN.

Fortificatiile medievale din Transilvania, dar si manastirile pictate din Bucovina sunt si ele mentionate.

Printre cele mai frumoase exemple de arhitectura saxona din Europa, sunt mentionate satele si orasele, fostele cetati medievale fortificate din Transilvania, care spre mirarea jurnalistilor, sunt inca locuite chiar daca unele dintre ele dateaza din secolul al XIII-lea. “Sighișoara, cel mai faimos dintre cele șapte orașe medievale din România și monument inclus pe lista patrimoniului UNESCO, este un exemplu spectaculos de conservare a arhitecturii urbanistice medievale. În timpurile sale de glorie, Sighișoara se afla la granița dintre civilizația latină din Europa și cultura bizantină din estul Europei”, cam asa descriu calatoria prin Romania,  jurnalistii CNN.

De asemena au amintit de cultura bizantina si de patrimoniul mondial UNESCO, iar ca recomandare autorii spun  ca o vizita in Romania trebuie sa includa neaparat un tur al manastirilor pictate din nordul Moldovei( Bucovina), sublinind in mod special prezenta frescelor bizantine din sec. XV – XVI de la celebra Manastire Voronet.

De la Vlad Tepes la contele Dracula

Nu în ultimul rand, jurnalistii americani de la CNN nu au putut evita sa mentioneze celebrul personaj, Contele Dracula care a infierbantat imaginatia multor straini in ultima perioada si care atrage an de an mii de turisti la Castelul Bran

“Personajul literar a fost inspirat parțial de viața violentă a prințului Vlad Țepeș, care a trăit în sec. XV. Turiștii se înghesuie să vadă Castelul Bran, din Transilvania, al cărui desen se spune că i-a servit drept inspirație scriitorului Bram Stoker. Castelul a fost construit la sfârșitul sec. XIV și a servit drept fortăreață și vamă, iar adevăratul Vlad ar fi petrecut aici cel mult câteva nopți, Castelul Poienari (în prezent mai pot fi văzute doar ruinele) fiind reședința sa preferată”, incheie articolul jurnalistii de la celebrul post CNN.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu