vineri, 11 aprilie 2014

Este sanatos copilul tau? Esti sigur?

Un copil sanatos este in primul rand un copil iubit. Mediul in care traieste el il poate creste sau il poate imbolnavi. O sursa sigura si clara de imbolnavire sunt emotiile negative.

Daca un copil merge in fiecare zi la scoala cu incordare sau dezgust, organismul lui se afla in stare de alerta. Daca se simte amenintat, nevalorizat, umilit sau niciodata suficient de bun, toate celulele lui simt asta. Emotiile declanseaza in corp reactii chimice. Ele hranesc si intretin starea de sanatate.


Un copil sanatos e fericit. Are nevoie de incurajari, de mici victorii, de structura si program pe masura lui, de siguranta si predictibil. Nu devine mai bun daca umple zeci de pagini de caiet plangand, daca rezolva 80 de probleme la tema, daca merge la scoala zilnic, cu umerii plecati si teama in suflet. Cand greseste, reprosurile sau pedepsele nu il fac mai constient. Poate mai alert si mai crispat. Atunci alege sa se conformeze, doar ca sa evite un disconfort si mai mare: nervii sau dezamagirea adultilor.

Un copil sanatos este ajutat sa invete de placere, sa descopere cum cresterea propriei minti e de fapt un joc, plin de recompense sufletesti. Un copil sanatos este ajutat sa creasca langa colegi care il respecta, nu rad de el, nu il concureaza cu malitie. Langa profesori care se pun in slujba lui, care il asteapta si il insotesc pas cu pas. Fara sa il judece.

Un copil sanatos este cel caruia i se respecta ritmul si nevoile, pe care presiune se pune doar cand e pregatit sa o accepte.

Un copil sanatos nu este umilit si nu poarta pe umeri ambitiile parintilor, ci sunt ajutati sa isi creasca propriile vise.

Un copil sanatos e destept oricum. Pentru ca tot organismul lui "comploteaza" sa il faca mai bun, mai istet, mai adaptabil.
Asta ar fi ideal, insa in nici o parte a lumii toate aceste principii nu sunt respectate simultan. Educatia copilului o face societatea in integritatea ei...nu doar scoala sau familia. Si din pacate lumea nu este un rai... lumea este plina de oprelisti, de rautati, de violente...Nu avem cum sa-i protejam pe copiii la infinit de aceste influente...dar putem sa ii invatam cum sa le gestioneze sau cum sa le evite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu