vineri, 5 aprilie 2019

Aviz Psi, gradinite private

Sunt mai multe grădinițe private în București decât cele de stat. O bună parte dintre ele, deși au personal calificat și merg pe curricula preșcolară cu mai mare responsabilitate decât unele grădinițe publice, nu pot fi autorizate de Minister pentru că nu au aviz PSI. Majoritatea clădirilor din București sunt imposibil de autorizat ISU pentru acest domeniu de activitate.
Dacă se introduce obligativitatea Grupei Mari doar la grădinițe autorizate, o să ne trezim cu câteva mii de copii în București și în țară pe niciunde.

Părinții lor nu îi vor înscrie la cele de stat.
Din 403 unități școlare de stat în București, doar 5 au aviz ISU. Restul sunt neautorizate. 81 dintre acestea nu au nevoie. Restul sunt în neregulă, dar cu efectivele de copii la program.
Legea asta - pe fondul veșnicei probleme ISU și a dublului standard stat/privat - va încălca dreptul de alegere al familiei în educația copilului lor. Vor fi forțați să își înscrie copiii acolo unde cred ei că NU le este bine.
Știu că sunt multe unități școlare neautorizate proaste. După cum există și școli de stat execrabile. Nu discutăm calitatea stat/privat. E loc de bine și de rău în egală măsură peste tot.
Ce spun e că trebuie să nu uităm dreptul părintelui de a alege programe preșcolare alternative, mai ales că s-a introdus interviul-test care măsoară la intrarea în școală pregătirea copilului.
Iar cu ISU și Ministerul este grav de tot: să închizi ochii pentru copiii din școlile de stat, dar să blochezi, pe același criteriu, inițiative private de multe ori mai pregătite și ambițioase.
Insist, nu e un criteriu de calitate a programului, ci de siguranță fizică a copiilor. Ar trebui aplicat la fel peste tot - cu aceeași indulgență sau cu aceeași exigență.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu