marți, 3 aprilie 2018

Poluare pe raul Lapus

O gravă şi nepermisă poluare accidentală pe râul maramureşean Lăpuş a afectat profund un întreg ecosistem. Deversarea de ape uzate de la mina Băiuț a compromis, pe următorii 5 ani, și aria protejată Cheile Lăpușului, printre cele mai impresionante defilee din România, arie clasificată SIT Natura 2000, cu 25 de kilometri declarați drept rezervație naturală. 

În numai câteva ore, ca urmare a sufocării cu metale grele, peștele și puietul acestuia din râul Lăpuș au murit - aproximativ 90% din fauna piscicolă - exact în perioada de prohibiție. În pericol la fel de mare sunt şi păsările, la fel şi maminerele, precum si cele câteva familii de castori care abia se obişnuiseră cu locul.
Reprezentanții companiei naționale Remin, cei care au în administrare mina Băiuț, spun că de vină pentru situație este statul român și lipsa investițiilor în acest domeniu.
Voi ce părere aveţi?

5 comentarii:

  1. Doamne! Nimeni nu raspunde pt asta? Oare pana cand se continua cu nepasarea si nesimtirea..??? Cat ne mai batem joc de natura care ne hraneste si ne tine in viata??? Pedepse aspre pt toti cei care nu respecta natura!!! De ce nu se mediatizeaza mai mult toate astea??si sesizate organele competente !!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Niciodată nimeni nu plătește în asemenea cazuri 😣

      Ștergere
  2. Eu cred că cel care produce poluare trebuie să ia măsuri. Altfel, ar fi ca și cum victima ar fi de vină ca a fost agresată. Deci cei care exploatează mina și trag foloase de pe urma ei, ar trebui să se asigure să nu polueze, nu statul că nu investește. Păcat că nu există posibilitatea impunerii cu pedeapsa de a i se retrage dreptul de exploatare.

    RăspundețiȘtergere
  3. Țara lui Papura-Vodă ! Ia sa facă așa ceva in Ungaria ! Plăteau și urmașii urmașilor lor !

    RăspundețiȘtergere
  4. Statul trebuie sa aibe angajati capabili si responsabili dar asta nu e posibil cata vreme in toate posturile sunt numiri politice. Prin urmare vedem niste caricaturi conducand fara pregatire, arbitrar, institutii. Sa nu ne mai miram de ce se intampla atat de multe lucruri rele in aceasta tara.

    RăspundețiȘtergere