miercuri, 6 iulie 2016

Realitatea Virtuala

Ce este realitatea virtuală?

In opinia mea, reprezinta scufundarea ta într-o lume a imaginației. Dar acest lucru există deja, cam de pe vremea apariției visului și a visării, fiind exploatat mai târziu de artiști, în scrierile lor sau mai tarziu in aparitiile cinematografice. Vizionarea unui film este tot o scufundare într-o realitate imaginată de cineva. Privirea unui meci de fotbal cu sufletul la gură este tot la fel, o rupere de realitatea cotidiană și o aderare la o altă realitate. Ceea ce diferă în aceste cazuri este mijlocul exterior prin care se realizează această translație, adică instrumentul.


Nu pot decât să-mi dau cu presupusul că realitatea virtuală este un fel de upgrade la filmul sau la jocul video obișnuit, în cazul Realitatii Virtuale magia ar fi mai puternică, imersia mai adâncă. Dar altfel, la nivel esențial, este tot o plonjare a noastră într-o „lume paralelă”.

Va schimba Realitatea Virtuala modul fundamental în care trăim azi?

Nu știu. A schimbat industria cinematografică modul în care trăiesc oamenii? În mod clar a avut un efect, astăzi mergem la cinema și achiziționăm bluray-uri, este un mod minunat de a ne petrece timpul liber, dar nu s-a produs o mutație, după cele două ore ne vedem în continuare de viețile noastre. Filmul este ca o carte, ca orice altă activitate plăcută.

Așadar, nici Realitatea Virtuala, nu cred că va schimba lucrurile mai mult. Iar dacă o va face, atunci va fi destul de nasol, deoarece vom ajunge să preferăm iluzia realității.

În concluzie, opinia mea este să nu ne grăbim a pleca urechea la vocea cea seducătoare a mass-mediei și agenților de piar, a căror sarcină sigur că asta e, să filosofeze despre viitorul omenirii, nu pe baza unor concepte profunde, ci promovând diverse tehnologii, că doar asta sunt și plătiți să facă. De fapt nu, e părerea lui Eminescu, în aceeași poezie. Eu doar subscriu.




Un comentariu:

  1. Am tot vazut ca, in afara cel putin, este foarte atent urmarit acest fenomen si multi afirma ca va produce un impact asemanator cu aparitia internetului.

    RăspundețiȘtergere