vineri, 3 iunie 2016

Motivatia unei relatii de iubire

 Motivatia unor persoane de a intra intr-o relatie de "iubire" este de multe ori doar o modalitate de a eluda confruntarea cu sine, cu propriile defecte si slabiciuni.

Atentia focalizata pe partener, pe ceea ce nu face el bine (de fapt cum am vrea noi) si incercarea de a-l acuza sau de a-l corecta pe celalalt nu face decat sa ne ajute sa ne protejam imaginea de sine si sa ignoram ceea ce nu este ok la noi insine. 

Il vedem pe celalalt cu minusurile lui, ne indreptam atentia si energia pe a ne pedepsi sau lecui partenerul si in tot acest timp, mergem inainte cu "ochii larg inchisi" in privinta propriei persoane. Noi suntem ok insa celalalt nu, asa ca trebuie sa-l corectam sau sa-l acuzam pentru tot ceea ce nu ne place la el, evident in functie de perceptia noastra subiectiva.



O relatie in care partenerii se acuza reciproc pentru defectele lor este o relatie de tip nevrotic intre doua persoane care nu se cunosc de fapt pe ele insele sau care nu doresc sa lucreze la evolutia propriei persoane, ci se focalizeaza pe un altul ca sa evite confruntarea cu sine.

O relatie de iubire autentica presupune ca ambii parteneri sa traiasca constienti de sine, sa-si slefuiasca propria personalitate in permanenta, sa-l respecte pe celalalt pentru ceea ce este acum si sa-i fie alaturi in procesul sau de evolutie, in felul si in ritmul pe care acesta il doreste.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu