miercuri, 2 martie 2016

Sa pastram aparentele

Toti suntem invatati de mici sa pastram aparentele, sa dam bine in ochii lumii, sa ne prefacem, sa ne ascundem adevaratul eu, sa fim asa "cum trebuie". Astfel ca ne-am dezvoltat o masca sociala pe care o afisam in fata altora si o mentinem in interactiunile cu cei din jur.
Uneori, ajungem chiar sa ne identificam cu masca noastra si sa credem ca asa suntem noi, ne negam autenticitatea si nu ascultam ceea ce sinele nostru autentic are sa ne spuna. Ne indepartam atat de mult de noi insine si traim vieti "de imprumut" incat nu este de mirare ca suntem nefericiti, neimpliniti, nesatisfacuti - oricate realizari avem si oricat succes credem sau cred altii ca avem.

Interactiunile noastre sociale sunt de cele mai multe ori superficiale si lipsite de substanta. Doua sau mai multe masti se intalnesc si fiecare isi joaca rolul care i s-a spus ca trebuie sa-l aiba. Avem nevoie de contact uman, insa cum nimeni nu stie cine este cu adevarat, vorbim despre vreme, barfim, discutam despre alti oameni sau povestim despre nimicuri lipsite de importanta.
Dar exista si acele rare ocazii cand mastile cad, cand iese la suprafata omul autentic din spatele fatadei si putem sa ne intalnim cu adevarat unii cu altii. Aceste momente ar trebui celebrate si pretuite pentru ca doar in acele clipe contactul este cu adevarat real. Si da, poate ca uneori ceea ce vedem cand cade o masca nu este tocmai placut, insa chiar si acea constientizare ne arata care este de fapt realitatea.
Sursa: Ursula Yvonne Sandner

4 comentarii:

  1. ameni uita un lucru esntial sa fie ei ,insusi,atunci ma trai intro lume mai buna si fericita,daca am fi noi si nu ar trebui sa .....,purtam acele masti dar la multi le teama de insasi ,le frica ca nu ar fi aceptati asa cum sunt.......

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu sunt de parere ca doar un om asumat poate sa se comporte asa cum simte, iar in zilele noastre nu cred ca intereseaza pe cineva asa cum suntem ci mai degraba conteaza imaginea pe care sti sa o prezinti.Eu nu sunt un om perfect dar ma straduiesc sa fiu, sunt asumata si sunt multimita asa cum sunt cu bune si rele.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu-s deloc de acord, fiindca omul este schimbator...

    RăspundețiȘtergere