sâmbătă, 9 ianuarie 2016

Lege: Ai masina cu volan pe dreapta?

Lege: Ai masina cu volan pe dreapta? Mergi la scoala! Minim 20 de ore!

Potrivit unui proiect de lege care se afla in dezbatere publica la Senat, posesorii de autovehicule cu volanul pe partea dreapta vor fi obligati sa faca cursuri suplimentare, iar aceste autovehicule nu vor mai putea circula pe drumurile din România fara a avea un sistem corespunzator de oglinzi.


Posesorul unui autovehicul cu volanul situat pe partea dreapta va putea conduce un astfel de autovehicul pe drumurile publice, din tara noastra, numai în urmatoarele cazuri:
1. daca a urmat cursuri suplimentare de pregatire pentru conducerea autovehiculelor cu volan situat pe partea dreapta, cu o durată de minim 20 de ore;
2. daca poseda permis de conducere obtinut intr-un stat in care circulatia se desfasoara pe sensul de mers de pe partea stanga;


Proiectul de lege a fost initiat de deputatul liberal Alexandru Nazare.

„Autovehiculul cu volanul situat pe partea dreaptă poate fi condus pe drumurile publice numai dacă are montat un sistem corespunzător de oglinzi care-i asigură conducătorului vizibilitatea în partea stângă-față a autovehiculului. Conducerea în alte condiții constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a treia de sancțiuni și cu retragerea certificatului de înmatriculare ori de înregistrare sau după caz a dovezii înlocuitoare a acestora”, este specificat in proiect.

In zonele punctelor de trecere a frontierei, va exista posibilitatea achizitionarii oglinzilor speciale de catre CNADNR, prin agentiile de incasare a tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din România, sau prin persoanele juridice cu care CNADNR are incheiate conventii in acest scop.

Dispozitiile acestei legi aflate in dezbatere la Senat, nu se aplica vehiculelor istorice, vehiculelor utilizate pentru indeplinirea unor sarcini de utilizate publica si vehiculelor care nu sunt destinate circulatiei pe drumurile publice.

Un comentariu: