joi, 28 ianuarie 2016

Conservarea pădurilor uitată

Gălăgia mare în jurul prețurilor masei lemnoase cauzează ca miza adevărată, conservarea pădurilor să fie uitată încă o dată.
Discuțiile se concentrează aproape exclusiv pe problema prețurilor, ceea ce distrage atenția de la faptul că nu asistăm la schimbarea de viziune atât de intens cerută de societate - aceea de a vedea în pădure mai mult decât masă lemnoasă brută.

În ultimele zile n-am văzut nici măcar un indiciu că cineva se mai gândește la acele reglementari care ar putea să asigure nu numai o păstrare mai bună a pădurilor, dar și un model economic viabil și sustenabil pe termen mediu si lung.
Pădurea înseamnă infinit mai mult decât lemn, iar viitorul nostru și al pădurilor poate fi încă o dată uitată de cei care au în gând doar economia prost înțeleasă și profitul.

PS. Nu este doar o chestiune de preturi ci si una de cultura. La noi in tara inca nu s-a schimbat mentalitatea conform careia bunurile tarii sunt ale nimanui si cu cat ti le insusesti mai repede, cu atat e mai bine, ca altfel risti sa le ia altii si sa nu mai ai ce fura!



3 comentarii:

  1. Aveți perfectă dreptate, însă câtă vreme nu se monetarizeză serviciile ecosistemice și nu se găsesc niște modalități de internalizare a valorii celor produse către proprietarii de păduri mecanismele economice vor împinge către supraexploatarea masei lemnoase. Pe considerente de etica mediului se poate doar încetini procesul, dar nu se poate schimba tendința.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact la conservă! Padurarii păzesc pădurea ca o haită de lupi o turmă de oi!

      Ștergere
    2. Poate păduri la conservă......că imediat nu mai sînt..

      Ștergere