joi, 17 decembrie 2015

Sentimentul de mila


Unii oameni incearca sa obtina ajutorul celor din jur prin inducerea sentimentului de mila. Se victimizeaza, plang, plaseaza responsabilitatea in exterior, vor ca altii sa le rezolve problemele si au mereu cate una, spun ca lor le este cel mai greu, inventeaza boli, etc.
Stii de fapt ce se ascunde in spatele acestor tactici?
Dorinta de a te controla, de a te manipula, de a te face sa iti asumi tu responsabilitatea, de a obtine atentia si energia ta.

Cu cat mai mult le oferi tu ajutorul, cu atat mai iresponsabili sunt ei, iar de multe ori vei observa ca duci o munca de Sisif cu ei si ca nimic din ceea ce faci tu nu este suficient sau nu este bine.
Nu te lasa indus in eroare: aceste persoane nu sunt atat de fragile precum se prezinta, ci pur si simplu isi doresc ca altii sa depuna efort in locul lor. Isi manifesta puterea prin manipulare, santaj emotional si control. Probabil ca le-a placut foarte mult in copilarie, atunci cand altii faceau totul in locul lor, poate au vazut ca asta este o cale foarte comoda de a obtine ajutor si atentie, astfel ca au adoptat acest comportament.
Nu face pe salvatorul cu astfel de persoane, pentru ca, de fapt, tu esti victima lor.

Un comentariu:

  1. Adevarata masura a calitatii cunoasterii si gandirii tale se reflecta in felul in care te simti si in felul in care traiesti.
    Exteriorul reflecta intotdeauna interiorul.

    RăspundețiȘtergere