luni, 16 noiembrie 2015

Sanatatea noastra psihica

Nu mai este nicio noutate faptul ca sanatatea noastra psihica si cea fizica depind in cea mai mare masura de starea noastra mintala, de gandurile pe care gandim si le hranim, de modul in care ne raportam la propria noastra existenta, de suferintele pe care le simtim si nu cautam sa le vindecam si sa le integram, de renuntarile, reprimarile si neputintele pe care le acceptam in viata noastra.
Fie ca este vorba de boli de inima, de cancer, de ulcer, astm, gastrita, artrita, dureri de spate, raceli frecvente, imunitate scazuta, s.a.m.d., toate acestea au o componenta psihica covarsitoare. Medicina psihosomatica este deja de mult o ramura care si-a dovedit teoriile in realitate si cu toate acestea, desi oamenii au auzit sau cunosc acest lucruri, le ignora cu desavarsire.

Se minuneaza ca se imbolnavesc, desi ei gandesc si traiesc intr-o maniera disfunctionala, si se straduiesc din greu sa anihileze simptomele bolilor, fara sa schimbe cauza. Iar bolile reapar.
"Cata vreme combati simptomul, acesta se va agrava. Daca iti asumi responsabilitatea pentru ce-ti faci singur, pentru cum iti produci simptomele, boala si existenta... incepi sa te dezvolti, incepe integrarea. " F. Perls
Aceasta este legatura indisolubila minte - corp. Nu ai cum sa te astepti sa fii sanatos daca ai ganduri negative care duc la furie, frustrare, invidie, agresivitate, ura, tristete, neajutorare, fatalism, etc., sau daca traiesti o viata in suferinta, renuntare, compromis si sacrificii.
Cand gandesti rational, esti pozitiv, asumat, responsabil, daca nu accepti compromisurile si lupti pentru visurile si idealurile tale, vei fi sanatos. Nici nu mai conteaza neaparat ce mananci, daca fumezi sau consumi ocazional alcool - importanta este atitudinea pe care o ai in fata existentei.
Cand tu esti fericit si corpul tau este fericit si va face fata cu usurinta tuturor factorilor din mediu.
Psihicul tau iti determina starea de sanatate sau cea de boala. Poti sa alegi sa ignori acest aspect sau poti sa iti intaresti mintea si sa traiesti sanatos, fericit si implinit.

sursa: Ursula Yvonne Sandner

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu