luni, 9 noiembrie 2015

Ne dorim schimbare, oare?

Societatea suntem noi - eu, tu si fiecare persoana care traieste in aceasta tara. Ne dorim schimbare, dam jos guverne si punem altele in loc, insa cumva ajungem in acelasi punct.
De ce? Pentru ca nu se schimba mentalitatea la nivel de individ. Pentru ca nu ne asumam responsabilitatea, fiecare pentru noi insine, sa fim corecti, demni, cinstiti, sa nu ne furam singuri caciula, facem ce fac si ceilalti, chiar daca nu sunt modele de verticalitate pentru noi. Cand ajunge un om la putere, se adapteaza la mentalitatea care defineste "puterea" in aceasta tara - sa faca cat mai mult pentru el si pentru acolitii sai, sa traga cat mai mult pe spuza lui, iar dupa el...potopul.

Ma intreb cati dintre cei care isi doresc "puterea" vor cu adevarat sa faca o schimbare la nivel de societate? Goana dupa functii, aliante, partide, jocuri de culise, imbogatire personala - cam la asta se reduce politica in tara asta.
Normal ar fi sa ajunga la putere cei care au demonstrat ca sunt buni lideri, cei care deja au rezultate cinstite in vietile lor personale, cei care deja au construit ceva si pot sa faca asta si la nivel de societate.
Normal ar fi sa ii alegem pe cei care ne conduc pe baza de competenta dovedita si nu doar pentru ca dau bine pe sticla si ne spun ce dorim sa auzim.
Puterea ar trebui sa fie la cei care au viziunea, capacitatea si abilitatea de a-si pune amprenta asupra binelui in societatea in care traiesc.
Dar pentru ca asta sa se intample, este necesar sa ne schimbam mentalitatea la nivel de indivizi - de la cel mai "mic" la cel mai "mare". Sa fim, fiecare dintre noi, corecti, verticali, demni, responsabili si asumati, indiferent de ceea ce fac altii, iar conducatorii pe care ni-i alegem sa fie persoane cu certe calitati umane si profesionale.
Schimbarea nu ar trebui sa se produca doar de dragul schimbarii, ci sa fie fundamentata pe cu totul alte valori. Schimbarea trebuie sa se produca in interiorul fiecaruia dintre noi si atunci societatea in care traim s-ar schimba de la sine.
Eu, tu si fiecare dintre noi suntem societatea. Daca eu evoluez, produc schimbare la mine si in jurul meu. Daca tu evoluezi, produci schimbare la tine si in jurul tau. Doar un astfel de efort concertat va produce cu adevarat schimbarea.
Tu ce faci pentru schimbarea ta si a tarii in care traiesti?


Un comentariu:


  1. Nu inteleg de ce este nemultumita generatia facebook.Au vrut Iohanis il au. Care mai este problema? Nu topaiau ei in ploaie (la Londra si in multe alte locuri) fericiti ca si-au luat tara inapoi?

    RăspundețiȘtergere