sâmbătă, 19 septembrie 2015

Președintele "Numit": "educaţia centrată pe elev nu e o lozincă"

S-a vorbit săptămana asta despre educaţie la tv. Am văzut școli în ruine, cuvântări festive la școli de elită, fețe preoțești și de politicieni, chipuri de copii zburlite peste gigantice aranjamente florale.

S-a vorbit despre finanțare, despre examene, despre manuale, despre Europa, despre ce trebuie să facem și să dregem.
Nu s-a vorbit deloc despre valori. Alea de bază, care arata cum și ce credem despre natura umană. Chestii simple despre ce e voie și ce nu e voie în școală: să nu tipi la copii, să nu îi pui pe ăia slabi în ultima bancă, să nu umilești, să nu etichetezi, să nu judeci, să nu pedepsești, să nu mai scoți premianții în fața clasei și pe ăia mai nepremianti să îi lași ostentativ in bancă, să nu mai lauzi doar cumințenia și supunerea, să nu mai condiționezi cu meditații, să nu faci comparații intre copii, să nu îi ameninți, sa nu primești plocoane, să nu te guduri pe lângă inspectori etc.

Adică noi până nu vorbim de astea, degeaba ne facem la tv că știm despre reformarea programelor, proiecte curriculare si standarde de performanță.

Hai să vorbim despre ce putem schimba imediat, de mâine. Despre cât valorează oamenii la noi. Cât ne costă să încurajăm, să apreciem, să validăm. Cât ne costă un cod etic. O protecție minimă a consumatorului de educație.

Zicea, de fapt citea, Președintele Numit că educaţia centrată pe elev nu e o lozinca. Dacă asculti tot discursul (presupus inspirational, nu?!), n-are cum să îți scape că o singură frază din el e adresată direct copiilor prezenți acolo. Si, ăsta cică e profesor?


4 comentarii:

  1. Exact aceeasi discutie am avut-o cu sotul meu la deschiderea anului scolar: nimic din ce s-a spus, din ce s-a intamplat acolo nu era adresat copiiilor....

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt de acord cu mesajul de mai sus. Învățământul este stricat nu doar de cei care conduc sistemul, ci și de cadre didactice.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce de amintiri frumoase ne incalzesc inima la jumatatea lui septembrie...
    Ce mici eram, oare cum vor fi colegii noi? Oare ce a facut toata vara EA sau EL, pentru care inima batea mai repede?
    Cel putin era mai clar ce ne astepta la sfarsitul scolii...
    A inceput, dar din pacate cam cum tot o stiam.
    Mii de veceuri in curte, mii de suplinitori, materii supra-aglomerate.
    Presedintele i-a zis astazi "o rusine nationala". Ce devine o rusine care dureaza prea mult?

    RăspundețiȘtergere