luni, 14 septembrie 2015

Autoiluzionarea si amagirea in care traiesc oamenii

Stiu ca am multe postari despre acest subiect, insa simt nevoia mereu si mereu sa revin asupra lui: autoiluzionarea si amagirea in care traiesc oamenii.
Sa luam un posibil scenariu: ea (sau el) isi imagineaza cum ar arata relatia ideala sau partenerul pe care si-l doreste in viata sa. Sursele de unde se inspira sunt filmele, sfaturile altor oameni, povestile pe care le vede in jur, cartile de dragoste, experienta personala s.a.m.d.
La un moment dat cunoaste un barbat (sau o femeie) si isi imagineaza ca, in sfarsit, va reusi sa transpuna in realitate scenariul pe care l-a construit de atata timp in mintea sa. Si poate ca la inceput, in perioada de indragostire, indiciile arata ca intr-adevar a cunoscut pe acel cineva cu care poate sa-si construiasca relatia ideala. Apoi ceva se intampla: apar mici dezacorduri, sincope, neintelegeri, certuri, care, pe masura ce trece timpul se tot amplifica... si se amplifica. Poate apar abuzurile psihice sau fizice, relatia este departe de a fi idealul din mintea sa, insa nu renunta... Se amageste ca maine va fi bine, ca in "iubire" este normal sa lasi de la tine, ca trebuie "sa lupti" pentru o relatie, sa faci compromisuri si sacrificii, ca in timp partenerul se schimba, ii gaseste scuze si circumstante atenuante, etc.
Calitatea vietii este mult deteriorata, exista multe lacrimi, zbucium, durere si suferinta, insa nu renunta... doar are o imagine mentala clara despre cum ar trebui sa fie relatia si, poate daca se straduieste destul si are rabdare, filmul din minte va deveni realitate.
Si trece o luna, un an, mai multi ani... situatia nu s-a schimbat, poate doar s-a agravat... dar cum sa renunte acum? Doar a suportat atatea... a luptat atat de mult... a investit atata timp... nu se poate ca toate acestea sa fi fost in zadar... si mai trece un an... si inca unul...
Ce bine ar fi daca am constientiza la timp faptul ca nu putem sa fortam un om sa devina ceea ce ne dorim noi, ca nu putem sa ne construim o relatie frumoasa cu oricine, ca daca nu merge relatia si esti nefericit, sansele sunt sa continui sa fii nefericit, in ciuda tuturor stradaniilor, luptelor si suferintelor tale.
O relatie disfunctionala iti distruge viata, la propriu.
Da, este normal sa stii ce fel de relatie iti doresti, insa intelege ca este necesar sa intalnesti persoana potrivita, cea care are acelasi scenariu cu tine si cu care esti compatibil de la inceput, altfel... iti vei transforma viata intr-un teatru de razboi din care, inevitabil, vei iesi ranit.
Deschide ochii si renunta la incapatanarea de a lupta pentru relatia ta, impotriva evidentelor. Da-ti o alta sansa si vei vedea, atunci cand intalnesti persoana potrivita, cat de simplu si frumos poate sa fie totul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu