joi, 13 august 2015

Spiritul sacrificiului de sine

Multe femei au fost educate in spiritul sacrificiului de sine, li s-a spus ca ele sunt fragile si ca au nevoie de un barbat de care sa devina dependente, ca trebuie sa lase de ele si sa-l puna pe barbat in centrul existentei lor, ca rolul lor este sa fie impaciutoare si sa ierte (chiar si daca este vorba de abuz psihic sau fizic din partea barbatului).
Consecinta acestui tip de educatie este ca femeia renunta la puterea sa personala si este atrasa de barbati care, in mintea ei, intruchipeaza puterea. Odata gasit acest barbat, accepta orice de la el: sa fie inselate, mintite, jignite, abuzate fizic si chiar psihic (uneori chiar se simt vinovate ca l-au enervat si el a fost "nevoit" sa se poarte in acel fel cu ele), ii accepta crizele de gelozie, posesivitatea si controlul... si toate acestea, doar pentru ca li s-a inoculat in minte ca ele nu pot singure, ca au nevoie de un barbat "puternic" langa ele.

In functie de nivelul de cultura si de educatie, unele femei vor crede ca barbatul este puternic atunci cand este agresiv, tupeist, nesimtit, impunator, etc. Altele cred ca daca are o masina care reprezinta un anumit simbol de statut social si/sau o masa musculara dezvoltata, atunci el este puternic. Altele isi doresc ca barbatii lor sa fie manageri, sefi sau sa aiba o anumita situatie sociala si materiala, iar pentru ele este suficient sa fie sotia unui astfel de barbat.

Odata ce singurul scop al unei femei este sa caute un barbat "puternic" si sa devina dependenta de el, ea renunta la puterea ei personala si la dezvoltarea ei, iar astfel se predispune la a face nenumarate compromisuri si sacrificii doar ca sa ramana langa el. Accepta orice, dupa cum spuneam si mai sus, pentru ca nu are venituri proprii, i-ar fi greu sa-si creasca copiii singura, s-a obisnuit cu un anumit statut social, s.a.m.d.
Femeile nu sunt niste fiinte de rangul doi, lipsite de abilitatea de a-si construi si singure o viata frumoasa si demna.
O femeie care se respecta pe sine nu va accepta niciodata sa devina complet dependenta de un barbat, nu va renunta la visurile ei si in niciun caz nu va accepta sa fie tratata cu lipsa de respect. Iar un barbat cu adevarat puternic, nu este misogin, nu desconsidera femeile, ci le trateaza ca pe un partener de viata, ca pe egalul lor.

sursa: Ursula Yvonne Sandner



Un comentariu:

  1. dramatic este exemplul de acasa. Deseori copiem inconstient tiparuri de acasa, mecanismele se invata din frageda copilarie.
    Un copil lovit va ajunge un adult lovit sau care va lovi.
    Un copil injosit/maltratat/urechiat va ajunge sa injoseasca/sau sa fie in continuare injosit.
    Un copil nerespectat, un copil la care se tipa va ajunge sa nu respecte si sa tipe.

    RăspundețiȘtergere