vineri, 17 iulie 2015

Tranzactionare de obligatiuni

Tranzactionarea de actiuni si obligatiuni au devenit cele mai cunoscute in ultimii ani. Sunt instrumente financiare prezente pe toate pietele bursiere ale lumii. Acestea mai poarta si denumirea de valori imobiliare primare. Conform Trade.com, obligatiunile si actiunile constituie baza instrumentelor financiare si au fost tranzactionate pe bursele dezvoltate ale lumii de-a lungul timpului.
 La noi in tara, piata de capital s-a dezvoltat datorita tranzactiilor cu actiuni, valoarea totala a acestor tranzactii fiind una relativ scazuta. Motivele fiind puse pe lipsa tranzactiilor cu obligatiuni de stat pe bursa, pana in anul 2008, cand firav au inceput sa apara.

Incepand cu anul 2008, tranzactiile cu obligatiuni emise de statul roman, au inceput sa fie tranzactionate pe piata bursiera romaneasca si astfel a dus la schimbarea simtitoare ai principalilor indici bursieri. De aici, si interesul din ce in ce mai ridicat, al investitorilor.

Cum putem sa evaluam, avantajele si dezavantajele unei investiti in obligatiuni?

Obligatiunile sunt instrumente financiare cu grad de ris redus. Ele sunt considerate de majoritatea specialistilor ca fiind cele mai sigure plasamente de pe piata bursiera.
Exista, totusi un grad de risc. Risc care nu poate fi evitat si un investitor tine cont de asa ceva. Este vorba de riscul de dobanda.
Intre evolutia ratelor de dobanda si pretul unei obligatiuni exista o relatie inversa: un investitor nu va dori sa achizitioneze obligatiuni la un
pret egal cu valoarea nominala, daca ratele de dobanda in piata vor fi mai mari decat
rata unui cupon oferit de respectiva obligatiune, asa cum la fel n-o sa vanda o obligatiune la valoarea nominala, in conditiile in care rata dobanzii de pe piata este mai mic, in acel moment comparativ cu rata cuponului oferita de obligatiune.
Asadar, acest segment de, tranzacionare obligatiuni, este unul care trebuie aprofundat, pentru a putea face investitii profitabile...Investitiile pe piata bursiera poat aduce profituri mari, dar si pierderi semnificative.
Ca o concluzie, riscul este principalul factor pe care investitorii il iau in calcul atunci cand iau decizia de a-si plasa anumite sume, iar obligatiunile au cel mai mic grad de risc si au devenit cele mai atractive pe piata bursiera.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu