joi, 4 iunie 2015

Puturi, foraje si studii geotehnice

Pentru cei care sunt nascuti si locuiesc in satele romanesti stiti importanta unei fantani in curtea proprie. Cine nu avea asa ceva era mai sarac. Bine, in unele cazuri datorita solului sau a costurilor nu toti locuitori unui sat puteau avea asa ceva. Ce imi mai amintesc eu din copilarie, era existenta unei meserii, cea de fantanar. Adica, un nenea care iti sapa o fantana, iti baga niste tuburi, ce mai meserie facuta de un mester mare.
Acum, vremurile s-au schimbat si ca in orice domeniu economic au aparut firme specializate pentru foraje care realizeaza  si studii geotehnice (vezi: EUforaje studii geotehnice, dar puturile au aceeasi utilitate, ca pe vremuri. Asigura necesarul vital de apa intr-o gospodarie.
facebook-EUforaje-post
Cand ai o fantana in curtea ta este o binecuvantare si daca mai montezi si-o pompa te poti folosi mult mai usor pentru a uda gradina. Si, de ce nu, poti incepe si-o mica afacere sezoniera: gradinaritul!
Acum parerile sunt destul de impartite si total opuse cand se discuta de calitatea apei dintr-o fantana. Unii sustin ca apa e buna si " gustoasa" si ca atunci cand e rece este si mai "gustoasa" si ca apa lor din fantana este cea mai buna. Normal, e apa din fantana lor! Ati auzit, cred: "La mine in put e cea mai buna apa" si nicio analiza a apei nu ii va convinge ca nu-i buna. Pentru ei apa plata din comert, e o fita! N-or sa cumpere niciodata! poate ceva apa minerala cu care sa indoiesca niste vin. Zic si eu!:)
Altii, in schimb, considera  o apa buna si pura si ca majoritatea fantanilor nu ar avea asa ceva. E un pic de adevar in asta, dar cum e la noi se exgereaza foarte mult. Companiile care imbuteliaza asa zisa apa de izvor de la marginea Bucurestiului, stiu de ce?
Eu, cand ii vad pe oamenii astia cu bidoanele de apa plata si nu dau numele producatorului, rad. Da, rad cu pofta. Adica cumpar apa de la "robinetul" producatorului X si eu am robinetul meu!:) Pare a fi un snobism.
E foarte adevarat ca nicio apa nu poate fi comparata cu apa de izvor de la munte. Este rece, este limpede si are acel sunet cristalin, iar daca se intampla sa gasesti izvorul de apa vara, cand este foarte cald, gustul ei devine fantastic.
Ce-i corect e corect! Apele minerale pe care le gasim in comert sunt in fapt apele de izvor imbuteliate. Dar, gustul e cel mai bun atunci cand o iei direct de la sursa. Pet-ul, adica sticla aceea de plastic, din punctul meu de vedere ii deformeaza un pic gustul. Eu, prefer apa minerala la sticla de sticla, dar e din ce in ce mai rara. Da, asta-i un alt subiect!
Am plecat, la inceputul articolului de la necesitatea unei fantani in propria curte si am ajuns sa vorbesc despre snobismul celor care cumpara apa cu bidonul de plastic! "Caldura mare, mon cher ” E vreme de stat liniștit, la umbră." vorba lui Caragiale.
Din blogosfera romaneasca eu va doresc s-aveti zile frumoase si apa de izvor pe masa, iar pe cei care isi doresc sa aiba o fantana, ii invit sa arunce un ochi aici: euforaje puturi apa.

4 comentarii:

  1. Mie mi se pare ok raportul calitate pret, am gasit oferte de foraje puturi apa f.bune!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mai sunt putzari dintraia care sapa cu preturi mici dar in cateva luni nu mai e bun de nimic putul respectiv, pentru ca nu folosesc materiale calumea. Dar aici pe siteul de care vorbesti tu vad ca sunt ok

    RăspundețiȘtergere