joi, 21 mai 2015

Bologna- destinatie de vis

                                       Bologna, destinatie turistica de vis, cu Aerolines!
Bologna este un fel de prieten din acela care, atunci cand ai nevoie, se imbraca mai modest ca sa te lase pe tine sa stralucesti, sa atragi toata atentia..De aceea Roma, Milano, Firenze si chiar Napoli sunt mult mai cunoscute si mai cautate. Si nu inteleg de ce, pentru ca potential financiar are fiind una dintre cele mai bogate regiuni din Italia, renume are fiind capitala gastronomica a peninsulei, arhitectura medievala cu o frumusete si caracteristici aparte are, din plin. Si totusi un city break de 3 zile (ce bine ca exista bilete avion ieftine din Bucuresti ) este suficient sa descoperi frumusetile Grassei ( denumire data Bologniei, evident datorita mancarurilor "light" pentru care este faimoasa). 

Odata ajuns in Bologna, cu ajutorul Aerolines, am facut o cura de salami, mortadella si pecorino romano cat sa-mi ajunga pana data viitoare. O masa pentru doua persoane poate costa intre 25 de euro, la o trattorie mai turistica din zona centrala si 75 de euro la un restaurant mai ascuns pe una din stradutele inguste. Faptul ca cel din urma avea si recomandare in ghidul Michelin m-a facut probabil sa il prefer pe acesta desi, in mod normal apreciez locurile casual care te pot surprinde extrem de placut. Acesta, Ristorante Teresina, m-a facut sa ma indragostesc definitiv de melanzane alla parmigiana (vinete gratinate cu parmezan) si de fructele de mare pregatite numai ei stiu cum, in ulei de masline. Cu toate astea, adevarata placere de a manca in stil italian am descoperit-o abia a treia zi, inainte de plecare, cand, din pura intamplare, am dat peste piata locala. In afara tarabelor de fructe si legume, au un fel de alimentara in care atarna roti de parmezan si bucati imense de prosciuto, tortellini, tagliatele si toate pastele din lume facute proaspete de casa, zeci de soiuri de aceto balsamico care mai de care mai invecchiato si mai presus de toate, poti manca acolo, pe loc, tot ce-ti pofteste inima..E clar ca le place sa manance si o fac bine, asta e clar..
Aici am vazut un concept interesant: Osteria del sole este un winebar vechi si cu renume unde poti sa-ti alegi din cateva soiuri de vin si unde esti invitat sa-ti aduci mancare cu tine cata vrei si de unde vrei. Nu-i de mirare ca pana si straduta cu Osteria era arhiplina de clienti.
N-am voie sa uit de cea mai buna gelatto pe care am gustat-o vreodata. In anul 2009, Sorbetteria Castiglione a fost desemnata cea mai buna gelaterie din lume. Tot ce pot sa spun e ca..o merita 100% Din ingrediente naturale ( alune piemontese, lamai sorentine etc) si nu tocmai hipocalorica, cui ii mai pasa?!, inghetata asta da dependenta..
Acestea fiind zise, ne indreptam spre urmatoarea destinatie - Rimini - unde sper sa ma astepte o caracatita la gratar sau macar niste langustine cel putin la fel de bune ca cele pe care le-am mancat in Croatia..ca doar e aceeasi mare, Adriatica..

Ps. Azi am citit acest articol in presa online si ma bucur ca S-au gasit bani pentru Mondiale...

2 comentarii:

  1. Bologna, capitala regiunii Emilia-Romagna, se află la o distanță de circa 125 km de Marea Adriatică, 84 km de Ravenna

    RăspundețiȘtergere