marți, 7 aprilie 2015

Dezvoltarea personala si influenta apropiatilor

Dezvoltarea personala si evolutia individuala (care o precede pe cea colectiva) sunt dezideratele cele mai importante ele omului contemporan. Mai mult ca niciodata este necesar sa ne cunoastem si sa ne dezvoltam potentialul ca sa ne adaptam la o lume in continua schimbare.
Sunt multi oameni care recunosc aceasta nevoie si cauta sa se dezvolte: citesc carti de dezvoltare personala, participa la seminarii si workshop-uri, apeleaza la specialisti - psihologi, psihoterapeuti, life-coach, s.a.m.d., investesc timp, energie si resurse materiale pentru evolutia lor.
Cand ei pornesc pe acest drum, apropiatii lor - in special familia si prietenii, simt ca se perturba echilibrul in care traiesc. 

De multe ori, daca tu te schimbi, cei din jurul tau se simt amenintati deoarece simt ca ii obligi sa iasa din zona lor de confort. Tu evoluezi si atunci relatia dintre voi se va schimba. Daca tu te schimbi, atunci ei pot pierde avantajele situatiei prezente, astfel ca vor depune eforturi ca sa te descurajeze sau sa te faca sa renunti la tine si la evolutia ta.
Nu o data am auzit de la clientii mei lucruri de genul "sotul meu nu ma mai lasa sa continui sedintele", "familia mea imi spune ca am innebunit pentru ca vreau altceva", "prietenii mei fac glume pe seama mea", s.a.m.d. sau chiar am fost contactata de apropriatii clientilor mei care imi cereau sa "nu ma mai bag in viata lor" deoarece lor (apropiatilor) nu le este bine emoticon smile
Este vorba despre mult egoism si egocentrism in toate aceste feed-back-uri si cereri venite de la oameni care simt ca nu mai au control, ca nu-i mai pot manipula sau santaja emotional pe cei care aleg sa iasa din zona lor de confort (de multe ori toxica si disfunctionala). Cand cineva se schimba, cei din jurul sau sunt nevoiti sa depuna un efort ca sa se adapteze la acea schimbare si nu sunt dispusi sa faca asta (oamenii sunt foarte rezistenti la schimbare si le este teama de nou). Vor ca lucrurile sa ramana la fel ca sa le fie lor asigurat confortul.
Atunci cand pornesti pe drumul evolutiei si al dezvoltarii personale, vor fi multi oameni care ti se vor opune, care vor face orice doar ca tu sa ramai la fel si sa le corespunzi nevoilor si dorintelor lor egoiste. Accepta cu seninatate aceste reactii, ignora-le si mergi pe drumul tau, cu hotarare si determinare. In timp, le vei castiga respectul si admiratia, insa prima etapa este cea de revolta. Nu le lasa manipulat sau influentat de cei care vor ca sa le fie lor bine, indiferent ce inseamna asta pentru tine.
Mergi pe calea ta si cei care te iubesc cu adevarat te vor urma. Ceilalti...


sursa:Ursula Yvonne Sandner

Un comentariu:

  1. Si uite asa mi se confirma lucruri pe care le gândesc.o placere!!!! Sunt interesată sa vad in astfel de postari si diferite recomandari ale cărtilor pe care le-ati citit

    RăspundețiȘtergere