joi, 5 februarie 2015

CE- imbunatateste cresterea economica a Romaniei

CE a imbunatatit estimarile privind cresterea economica a Romaniei in 2015 pana la 2,7%, fata de avansul de 2,4% pe care il estimau in luna noiembrie, conform previziunilor de iarna publicate azi, de executivul comunitar.

"Creșterea economică în România este prognozată să rămână peste potențial la 2,7% în 2015 și 2,9% în 2016, susținută de cererea internă și revenirea graduală a economiei globale.

Consumul privat este așteptat să rămână robust, pe măsură ce creșterea salariilor, inflația scăzută, scăderea dobânzilor și îmbunătățirea condițiilor de pe piața muncii sunt factori care susțin puterea de cumpărare a gospodăriilor"
scrie in raportul publicat de Comisia Europeana.


De asemenea, dupa doi ani in care investitiile private si cele publice s-au aflat pe un trend descrescator, anul acesta ar urma sa inceapa sa-si revina. 

Exporturile vor continua trendul pozitiv in 2015 si 2016, dar importurile vor avansa mai rapid, astfel ca aportul exporturilor nete la cresterea economica ar putea fi unul usor negativ in 2016
"Riscurile la adresa perspectivei macroeconomice și inflației par a fi echilibrate. Printre riscurile în scădere se numără o accelerare peste așteptări a fenomenului de deleveraging și impactul unei noi deteriorări a tensiunilor geopolitice, de pe urma conflictului dintre Ucraina, asupra încrederii și perspectivelor economice ale principalilor parteneri comerciali. Riscurile în sus sunt legate de efectele peste așteptări ale Planului de investiții al UE și implementarea unor noi reforme structurale", se mentioneaza in raportul Comisiei Europene.


sursa: Agerpres

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu