vineri, 27 februarie 2015

Autocontrolul emotional

Autocontrolul emotional este o abilitate care iti determina calitatea vietii tale.
Starile emotionale necontrolate, furia, tristetea, reactiile impulsive, nerabdarea, agitatia, sensibilitatea excesiva s.a.m.d. iti arata faptul ca emotiile tale te stapanesc pe tine si iti influenteaza viata intr-o maniera pe care, de multe ori, nu ti-o doresti.

Ce poti sa faci ca sa devii tu stapanul emotiilor tale?
1. In primul rand constientizeaza ca simti ceea ce simti ca si rezultat al felului in care procesezi tu informatiile care vin spre tine, nu stimulii in sine iti determina reactiile. Adica, nu te enerveaza nimeni si nimic, ci tu alegi sa gandesti intr-un anume fel despre acea situatie sau acel om si de aceea te enervezi. Totul se reduce la felul in care gandesti.


2. Atunci cand simti o emotie, constientizeaza acea emotie, defineste-o si intreaba-te "de ce simt ceea ce simt?" "Ce gandesc despre ceea ce se intampla?" Vei constata ca reactia ta emotionala este data de felul in care gandesti - de exemplu "nu suport...", "nu accept...", "cum isi permite sa...", "ma doare ca...", "ar fi trebuit sa faca/sa fie altfel", "ma asteptam sa...", "nu vreau...", "de ce nu se intampla cum doresc eu?" , etc. Observa ca ai o anumita stare emotionala datorita felului in care gandesti despre ceea ce se intampla si nu din cauza evenimentelor exterioare.
Intotdeauna emotiile tale sunt rezultatul felului in care procesezi (constient sau inconstient) stimulii din exterior, care sunt de fapt neutrii. Tu alegi ce emotii sa ai fata de oamenii, intamplarile si lucrurile din viata ta.

3. Dupa ce constientizezi ca starea ta emotionala este data de gandurile tale, intelegi faptul ca puterea este la tine si atunci poti sa iei decizia sa iti schimbi gandurile care iti provoaca emotii negative cu altele care te ajuta sa iti pastrezi echilibrul emotional. Poti chiar sa iti alegi prima data starea pe care iti doresti sa o ai si apoi sa gasesti gandurile care iti hranesc acea stare. De exemplu, daca vrei sa fii calm, alege acele ganduri care te ajuta sa ramai calm.

Am descris mai sus trei pasi prin care tu poti sa ai control asupra emotiilor tale. Aplica-i cu perseverenta si vei vedea ca, pas cu pas, devii stapanul mintii si emotiilor tale.

Succes!

Sursa: Ursula Yvonne Sandner
:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu