vineri, 30 ianuarie 2015

De la altii: Ai grija cand o persoana goala iti ofera o camasa.

"Nu am incredere in oamenii care nu se iubesc pe ei insisi si imi spun mie: Te iubesc"... Exista un proverb african care spune: "Ai grija cand o persoana goala iti ofera o camasa." ― Maya Angelou
Atunci cand un om nu se iubeste pe sine, va avea tendinta sa-si umple acest gol cu atentia, afectiunea sau iubirea cuiva din exterior. Va face orice pentru acea persoana, se va sacrifica pentru ea, se va pune pe sine pe planul secund si isi va investi toata energia in a-i face pe plac celuilalt, in speranta ca va fi recompensat pentru eforturile tale.
Daca reuseste in demersul sau va deveni dependent de acel om si va cauta intotdeauna in exterior umplerea golului interior, iar daca celalalt nu-i raspunde asa cum si-ar dori, se va transforma intr-o victima (sau agresor) care foloseste santajul emotional si manipularea ca sa obtina ceea ce si-a dorit: "eu am facut atatea pentru tine si tu nu apreciezi si nu-mi dai ceea ce merit", "m-am sacrificat pentru tine, ti-am dat tot ce aveam mai de pret si tu nu ma recompensezi pentru efortul meu", "ma doare si sufar din cauza nepasarii tale", "mi-ai distrus viata", etc.
Cel care a "beneficiat" de "iubirea" aceasta conditionata (tradusa prin "eu fac lucruri pentru tine ca sa te determin sa faci si tu pentru mine ceea ce-mi doresc") se va simti impovarat de responsabilitatea fericirii celuilalt sau se va simti vinovat ca nu-i poate oferi ceea ce-si doreste.
Cand cineva investeste in tine sau se "sacrifica" pentru tine, mai devreme sau mai tarziu, va veni si nota de plata. Cu cat un om da mai mult din ceea ce-i lipseste si lui, cu atat mai mult se va agata de cel in care a investit cu speranta de a primi in schimb contravaloarea investitiei.
Iubirea neconditionata o intalnim la om in doua situatii: intre mama si copilul ei mic, cat timp inca este total dependent de ea si la persoana autonoma, independenta din toate punctele de vedere, care se respecta, se pretuieste si se iubeste pe sine si le daruieste celorlalti din prea-plinul sau, fara sa se astepte la nimic in schimb. In rest, vorbim despre iubire conditionata de masura in care celalalt raspunde, in felul in care ne dorim, la nevoile, dorintele si asteptarile noastre.


sursa: Ursula Yvonne Sandner

Un comentariu:

  1. "Nu am incredere in oamenii care nu se iubesc pe ei insisi si imi spun mie 'Te iubesc' Nici eu pt ca vad pe fetele lor ca spun doar vorbe.

    RăspundețiȘtergere