joi, 11 decembrie 2014

Un monument istoric in paragina

Desi a fost clasificata drept monument istoric de categoria A, cladirea nu numai ca nu se poate vizita, dar trebuie, pur si simplu, s-o ocolesti.
 "Ne e teama, dar ce sa facem? Asta este. Chiar pe strada asta stau, pe unde-i biserica. Dar nu avem ce face, dacă nu ia nimeni măsuri", spune un localnic din Dumbraveni.
Biserica dateaza din anul 1766 si apartine comunitatii armenesti, candva o comunitate numeroasa in nordul judetului Sibiu. Acum, comunitatea armenilor din comuna Dumbraveni, mai numara 24 de membri.

"Au găsit bucăţii destul de mari de tencuiala şi, pentru a preveni accidentele, eventualele accidente, s-a luat hotărârea să montăm o pancartă. Banii care vin, numai pe întreţinere se duc", a declarat Ioan Craciunescu - presedintele comunitatii armenilor 
Primaria, spune ca au cu totul alte prioritati si ca nu pot finanta un monument care, oricum, nu le apartine.

"Administraţia publică locală e doar factor de cofinanţare, biserica fiind proprietatea fundaţiei armene", spune Georgeta Irimie - primarul din Dumbarveni
Catedrala Armeneasca nu a mai primit bani de la autoritatile statului roman din anul 2007, atunci cand acoperisul catedralei risca sa se prabuseasca. Guvernul a trimis la vremea respectiva, 200.000 de lei. Atunci, in fruntea Ministerului Finantelor era, Varujan Vosganian, un important reprezentant al comunitatii armenesti .
Conform studiilor intocmite de autoritatile locale, pentru a fi salvata de la distrugere, Catedrala Armeneasca din Dumbraveni ar avea nevoie de aproximativ trei milioane de euro, banii pe care primaria nu ii are.

2 comentarii: