luni, 29 decembrie 2014

Gazduiesc: Daruim iubire

Toti oamenii au nevoie sa se simta iubiti si sa daruiasca iubire. 
Acesta este motivul pentru care intram in relatii, acesta este motivul pentru care facem copii, acesta este motivul pentru care cautam relationarea interumana - prieteni si familie.
Insa, de multe ori, iubirea (sau manifestarea ei) lipseste tocmai din relatiile pe care le-am constituit in acest scop. Ne indragostim si apoi ne casatorim de persoana iubita tocmai pentru ca avem speranta ca asta ne va garanta ca vom fi iubiti si vom avea cui sa daruim iubire, dar ceva se intampla pe parcurs...
Consideram ca partenerul nostru este acolo, orice s-ar intampla, ca doar si-a asumat asta la un moment dat. Nu mai comunicam - decat chestiuni legate de "logistica", nu mai facem dragoste, nu mai depunem niciun efort ca sa-l cucerim constant, il luam de-a gata, intram in rutina, ne blazam si ne plictisim de relatia noastra. Acelasi lucru il face si partenerul si uite asa, in timp, ajungem sa traim alaturi de un strain fata de care avem mai multe resentimente si frustrari decat sentimente de drag si de iubire.

Calitatea vietii per ansamblu scade, nu ne mai pasa cum aratam, daca avem copii toata atentia noastra se indreapta exclusiv catre ei, petrecem din ce in ce mai mult timp la lucru sau facand orice altceva decat sa stam acasa, apar relatiile extraconjugale si poate chiar despartirea sau divortul.
Ca si paranteza, despartirea poate sa apara si pentru ca doi oameni evolueaza diferit sau nu sunt compatibili, ori pentru ca fiinta umana nu este monogama prin insasi natura sa si isi doreste varietate si schimbare.
Insa, o relatie are mult mai multe sanse sa reziste in timp daca partenerii de cuplu sunt onesti unul cu celalalt, daca nu considera ca celalalt le apartine, daca nu inceteaza sa comunice si sa-si recucereasca partenerul in fiecare zi.
Traim in timpuri in care nimic nu mai este "pentru totdeauna" si este bine sa fii constient de acest lucru. Libertatea omului este unul dintre dezideratele societatii actuale, stimuli exista la tot pasul, asa ca nu mai poti sa te autoiluzionezi ca cel de langa tine va fi acolo pentru totdeauna. Daca vrei sa iti pastrezi partenerul este necesar sa-i mentii interesul pentru tine, sa-i arati ca-l iubesti si ca il pretuiesti, astfel ca, orice s-ar intampla, sa te aleaga mereu pe tine.
Cuplurile care au o fundatie solida si resorturi interne functionale vor depasi orice, chiar si o relatie extraconjugala. Insa, daca baza nu exista, orice pala de vant mai puternica va destabiliza sau va distruge acel cuplu.
Traim in alte vremuri, devino constient de asta, iar daca iti doresti sa-ti pastrezi partenerul, poti sa faci asta doar prin deschidere, acceptare, comunicare, interes, pretuire si... mai ales iubire!


Sursa: Ursula Yvonne Sandner

Un comentariu: