miercuri, 19 noiembrie 2014

Doru Radosav, despre monarhie

Profesorul universitar Doru Radosav a vorbit despre monarhie și despre rolul pe care l-a avut regele în România, dar și despre ce înseamnă patriotismul.
Istoricul Doru Radosav „Monarhia este o soluţie politică”, spune istoricul, care precizează că există posibilitatea unei replieri a societăţii către monarhie, cu o singură condiție: „Monarhia nu există fără clasa politică”. 
Referitor la patriotism, profesorul spune că acesta se alimentează din afecțiunea față de pământ și față de popor. „Patriotismul poate fi supraetnic și se poate alimenta din afecțiunea față de pământul și față de poporul în care te afli. Există în al doilea rând tot din perspectiva supraetnică un patriotism al faptelor puse în slujba comunității și a țării”, spune profesorul universitar Doru Radosav.


Profesorul Doru Radosav, el însuși un susținător ca și mine da altfel, al monarhiei și inițiator al Acțiunii Iuliu Maniu - Inițiativa transilvăneană pentru refacerea mișcării național-țărăniste, nu știe dacă se mai poate vorbi, în momentul de față, de o revenire a monarhiei. Chiar dacă asistăm la creşterea curentului pro-monarhist, profesorul este de părere că acest lucru este mai degrabă un efect al nemulţumirilor la adresa clasei politice. 

„Nu ştiu ce se va întâmpla dacă monarhia va reveni sau în ce formă în societatea românească. După 1990, am susţinut monarhia. Eram foarte puţini monarhişti în perioada respectivă. În anii 90 ni s-au asociat foştii deţinuţi politici, cei care prin educaţia din familie ştiau ce înseamnă monarhia şi vedeau monarhia ca pe o soluţie, ca o restaurare legitimă a vieţii noastre publice și democratice”, a povestit profesorul Doru Radosav. 

„Monarhul face parte din jocul politic”

Cu toate acestea, profesorul atrage atenția că monarhia nu poate exista fără clasa politică. „Monarhul nu este un salvator, în sensul medieval al cuvântului sau un providenţial. Monarhul face parte din jocul politic şi din structura şi arhitectura politică a unei societăţi. O realizatoare de emisiuni TV, ajunsă în fruntea Alianței pentru restaurarea monarhiei spunea că monarhia nu face politică. Prost, rău şi agramat spus. Monarhia face politică prin partide, dar etalându-ne în această zonă a cuminţeniei, asexuată nu înţelegem nimic despre ceea ce înseamnă monarhia”.

Clasa politică este expresia democraţiei

Istoricul Doru Radosav spune că tocmai prin stigmatizarea clasei politice s-a cultivat această soluţie salvatoare. Deşi, nu există salvatori. „Clasa politică este supusă tirului de critici de la A la Z, de dimineaţa până seara. Ca şi dascălii. Dar clasa politică este expresia democraţiei. Ei (n.r. politicienii) ne reprezintă pe noi”. Istoricul mai spune că politicienii sunt expresia vieții democratice și condamnă „hipercriticismul” intelectualilor față de clasa politică. „E uşor să stai la peluză şi să vezi meciul. Pune-ţi jambierele şi hai să jucăm în spaţiul public, în ordinea partidelor. Pentru că în afara partidelor nu există democraţie”, spune profesorul. 



Pe de altă parte, istoricul este de părere că „a fi monarhist” apare astăzi ca și o chestiune de „bonton”. „Este o problemă de mondenitate. Replierile monarhice mie mi se par suspecte pe alocuri. Mişcarea pentru monarhie poate face în unele cazuri jocul indirect sau direct, conştient sau inconştient al unor tainice calcule politice. Acest tip de mondenitate, supralicitată poate însă spune ceva și despre creşterea sentimentului monarhic, dar pe de altă parte acest pro-monarhism poate avea determinări şi origini nemonarhice”, a spus profesorul Doru Radosav. 
Mai multe in articolul publicat pe: https://ro.stiri.yahoo.com/ziua-regelui---monarhia-nu-exist%C4%83-f%C4%83r%C4%83-clasa-politic%C4%83-125538021.html


Un comentariu:

  1. Eu sunt un roman din Anglia care nu a putut sa voteze, dar eu cred ca inainte de a fi monarhist orice roman trebuie sa fie patriot iar dvs dupa cat imi dau seama nu sunteti decat vorba multa si atat cand o sa initiati o actiune in care sa iesiti in strada sa cereti instaurarea monarhiei atunci o sa cred ca santeti si dvs cu adevarat un monarhist convins nu numai pe fb sau bloguri sa comentati si sa criticati dom istoric, ma repet nu am votat ca nu am avut unde

    RăspundețiȘtergere