miercuri, 5 noiembrie 2014

BNR a redus dobanzile

BNR a redus de ieri dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, ajungand astfel l la 2,75%, cel mai mic nivel avut vreodata. De asemenea si rezervele minime obligatorii in valuta ale bancilor au fost reduse de la 16% la 14%. Reducerea RMO-urilor cat timp creditarea in euro pierde din viteza in favoarea celei in lei poate umple gaurile din buzunarele bancilor dupa reducerea accelerata a neperformantelor din ultima vreme. 
Reducerea nivelului dobanzii cheie va intra in vigoare de azi 5 noiembrie 2014, iar reducerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta intra in vigoare incepand cu perioada de aplicare 24 noiembrie - 23 decembrie 2014. 

Rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei se mentine la acelasi nivelul de 10 la suta. Reducerea RMO-urilor in valuta, in conditiile in care autoritatile de reglementare au incurajat in ultima vreme creditarea in lei poate fi explicata prin incercarea de a sprijini sectorul bancar ce se confrunta cu pierderi masive in acest an pe fondul scoaterii accelerate din bilanturi a creditelor neperformante. Cum bancile marcheaza pierderi externalizand sau provizionand portofolii de credite cu probleme, iar bancile-mama nu par foarte incantate si dispuse sa le puna la dispozitie noi fonduri, BNR a decis sa le ofere ceva bani din rezervele minime obligatorii.

Sursa: economica.net


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu